Νέες απειλές Οκτάι: «Είτε η Ελλάδα θα αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά, είτε θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους»

H τουρκική προκλητικότητα με αποδέκτη την Ελλάδα συνεχίζεται, με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, να εξαπολύει απειλές κατά της χώρας μας, κάνοντας λόγο για αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

«Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε. Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα και η Ε.Ε πρέπει να δει αυτό το λάθος», ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, ο Οκτάι είπε πως η Άγκυρα κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης και μετά και πως ή η Αθήνα θα κάνει πίσω, ή υπάρχει και η προϊστορία στις αρχές του 20ου αιώνα (Μικρασιατική Καταστροφή) αλλά και η πρόσφατη όπως στην Κύπρο.

«Ή η Ελλάδα θα συμμαζέψει τα μυαλά της και δεν θα επηρεαστεί από τους άλλους. Είναι φανερό τι κάναμε στις αρχές του 1900 με τον αγώνα της ανεξαρτησίας μας όταν πήγαν να κάνουν πράγματα. Τα 100 χρόνια δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα στην ιστορία των εθνών. Ζήσαμε με την Κύπρο και αυτή είναι πιο πρόσφατη μνήμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Θέμα «παράνομης κατοχής νησιών» θα θέσει ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Η Άγκυρα φαίνεται πως είναι έτοιμη να τραβήξει κι άλλο το σκοινί, υιοθετώντας ένα νέο αφήγημα κατά της Ελλάδος, περί «παράνομης κατοχής νησιών». Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζεται να θέσει στο ΝΑΤΟ ζήτημα παράνομης κατοχής νησιών από τη χώρα μας.

«Ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών», αναφέρει το δημοσίευμα, όπως μετέδωσει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τη Yeni Safak, ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να προσκομίσει στο ΝΑΤΟ, «αποδείξεις» πως η Σουηδία και η Φινλανδία «στηρίζουν την τρομοκρατία».