Η Τουρκία εξετάζει την προμήθεια βρετανικών Eurofighter - Αντισταθμίζουν μερικώς τα Rafale επισημαίνει ο τουρκικός τύπος

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο διοικητής της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο – «Το Eurofighter Typhoon έχει πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά με το αεροσκάφος Rafale που αγόρασε η Ελλάδα από τη Γαλλία»

Σχέδιο Β’ για τα εξοπλιστικά προγράμματα εξετάζει η Τουρκία, θέλοντας να καλύψει το κενό που θα προκύψει αν δεν υπάρχει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet.

Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει την αγορά μεταχειρισμένα Eurofighter. Μάλιστα, ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας συναντήθηκε με τον διοικητή της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας στο Λονδίνο, με στόχο την εξαγορά των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon. 

«Το Eurofighter Typhoon, το οποίο η Τουρκία σχεδιάζει να προσθέσει στον στόλο της, έχει πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά με το αεροσκάφος Rafale που αγόρασε η Ελλάδα από τη Γαλλία» γράφει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, που προχωρά και σε σύγκριση των δύο όπλων.

Ειδικότερα, το Rafale έχει πλεονέκτημα στις αερομαχίες σε χαμηλό υψόμετρο και το Eurofighter Typhoon στις αερομαχίες σε μεγάλο ύψος. Παράλληλα, αναφέρει, το Rafale κατασκευάστηκε για να είναι αποτελεσματικό σε πολέμους αέρος – εδάφους, ενώ το Eurofighter Typhoon έχει αποτελέσματα στον πόλεμο στον αέρα. Το Rafale επίσης έχει τη δυνατότητα σε κάποιες εκδόσεις προσγείωσης σε αεροπλανοφόρο, αλλά σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι μια λεπτομέρεια για την ισορροπία στο Αιγαίο, που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βρετανικών αεροσκαφών.

Στόχος της Τουρκίας είναι «να διατηρήσει τη ναυτική και αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο, γιατί γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Ουάσινγκτον», γράφει η Milliyet.

«Όχι» σε μαχητικά από Γαλλία και Ρωσία

Νωρίτερα, ο συντάκτης του δημοσιεύματος προσπαθούσε να διαπιστώσει τι επιλογές έχει η Τουρκία εάν ο Τζο Μπάιντεν και το Κογκρέσο δεν επιτρέψουν την πώληση νέων F-16 στην Άγκυρα.

«Δεν σκεφτόμαστε καν να αγοράσουμε μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία», αναφέρει, εικάζοντας ότι ο Μακρόν επιδεικτικά θα αρνηθεί, ενώ απορρίπτει και την ιδέα αγοράς μαχητικών αεροσκαφών SU-57 5ης γενιάς από τη Ρωσία. Κι αυτό λόγω των προβλημάτων στην εκπαίδευση των πιλότων, του κοινού συστήματος επικοινωνίας του ΝΑΤΟ και της συντήρησης-λειτουργίας.

milliyet