Ιστορική στιγμή - «Πράσινο φως» από τους «27» για ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας στην ΕΕ 

Τη χορήγηση στην Ουκρανία και τη Μολδαβία καθεστώτος υπό ένταξης χώρας στην ΕΕ συμφώνησαν σήμερα, Πέμπτη 23/6, οι «27» σε ιστορική τους απόφαση, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο της Συνόδου της Κορυφής των Βρυξελλών.

Το αίτημα το είχε υποβληθεί επίσημα από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Το ίδιο καθεστώς δόθηκε και στη Μολδαβία.

«Οι «27» συμφώνησαν να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Μια ιστορική στιγμή. Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα στον δρόμο σας για την Ε.Ε. Συγχαρητήρια στους ηγέτες και στους λαούς της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Το μέλλον μας είναι μαζί», πρόσθεσε.

Επίσης, ο Σαρλ Μισέλ σε άλλο tweet σημείωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωρίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας και είναι έτοιμο να χορηγήσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας μόλις ληφθούν υπόψη οι εκκρεμείς προτεραιότητες. Συγχαρητήρια στον γεωργιανό λαό. Μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις ΕΕ-Γεωργίας: Το μέλλον της Γεωργίας βρίσκεται εντός της ΕΕ».

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη. Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Ζελένσκι, Στον πρόεδρο στον πρωθυπουργό. Οι χώρες σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Και η σημερινή ιστορική απόφαση των ηγετών το επιβεβαιώνει», έγραψε η πρόεδρος της Κομισίον, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ζελένσκι: «Ιστορική στιγμή» – «Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ»

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαιρέτισε την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν στη χώρα του καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Στην πρώτη του αντίδραση, ο Ζελένσκι έκανε λόγο για μοναδική και ιστορική στιγμή, προσθέτοντας ότι «το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ».

Μητσοτάκης: Είναι ένα σαφές μήνυμα της ΕΕ, απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε πως «έχει μια ξεχωριστή σημασία, καθώς θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία. Είναι μια πολύ σημαντική πολιτική απόφαση, την οποία παίρνει η ΕΕ ως απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η απόφαση να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στέλνει ένα σαφές μήνυμα από πλευράς ΕΕ, όχι μόνο στήριξης της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά ανοίγματος και μιας άλλης πόρτας στον ουκρανικό λαό να μπορεί να διεκδικήσει την ένταξή του πια στην ενωμένη Ευρώπη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.