Αναστολή του φόρου στα καύσιμα για τρεις μήνες εισηγείται ο Μπάιντεν

Την τρίμηνη αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου στα καύσιμα ζήτησε και επισήμως από το Κογκρέσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να περιορίσει το κόστος από την ενεργειακή κρίση.

Ειδικότερα, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Τετάρτη το Κογκρέσο να αναστείλει τους ομοσπονδιακούς φόρους βενζίνης και ντίζελ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντας την κίνηση απαραίτητη, με σκοπό να υπάρξει ανακούφιση στους Αμερικανούς καταναλωτές, αν και, όπως τόνισε, δεν είναι αρκετή για να επιλύσει το πρόβλημα της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Παράλληλα, με δηλώσεις του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε κάλεσμα στις πετρελαϊκές εταιρείες να διυλίσουν περισσότερο πετρέλαιο σε βενζίνη. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα μείωνε την τιμή των καυσίμων κατά ένα δολάριο στα πρατήρια.

Σημειώνεται πως η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί πίεση στις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες να βοηθήσουν στην ελάφρυνση του κόστους για τους οδηγούς κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Στο πλαίσιο αυτό, επτά εταιρείες πετρελαίου πρόκειται να συναντήσουν τον Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη και να τεθεί επί τάπητος το θέμα της τιμολογιακής πολιτικής, εν μέσω των υψηλών κερδών που καταγράφει ο κλάδος.

Σύμφωνα με το CNN, η πρόταση Μπάιντεν δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει μια τέτοια κίνηση αφού αναμένεται να υπάρξει αντίδραση και από τους συμμάχους του στο Καπιτώλιο.