Επίσπευση των εκλογών ετοιμάζει ο Ερντογάν - Τα τεχνάσματα για να "γατζωθεί" στην εξουσία

Πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για τον ερχόμενο Μάιο, έναν μήνα νωρίτερα του προγραμματισμένου, ίσως προκηρύξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με την Τουρκία σε μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο και τον Ερντογάν να προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας στην κοινή γνώμη της χώρας του, οι κάλπες ίσως στηθούν στις 14 Μαϊου, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet επικαλούμενη φήμες από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του χρόνου θα συμπέσουν με την εκατοστή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, που κατά τον Ερντογάν, θα σηματοδοτήσει ένα ορόσημο για την ανάπτυξη και τη διεθνή θέση της χώρας. Η 14η Μαϊου είναι πέντε μέρες πριν την εθνική εορτή για την έναρξη του πολέμου της ανεξαρτησίας της Τουρκίας στις 19 Μαϊου του 1919.

Γιατί ίσως πάει σε πρόωρες κάλπες ο Ερντογάν

Ένας από τους βασικούς λόγους για την προκήρυξη εκλογών τον Μάιο είναι για να αποτραπεί η διεξαγωγή ενός πιθανού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών τον Ιούλιο, όταν πολλοί Τούρκοι ψηφοφόροι πάνε για διακοπές, ενώ οι αγρότες θα βρίσκονται στα χωράφια τους για τον θερισμό, λέει η τουρκική εφημερίδα. Παράλληλα τον Ιούνιο διεξάγονται εξετάσεις στα σχολεία, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες για οικογένειες και φοιτητές προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ τυχόν εκλογές τον Μάιο θα διεξάγονταν μετά τον ιερό για τους μουσουλμάνου μήνα του ραμαζανιού, όταν θα έχει εξανεμιστεί η αρνητική ψυχολογία του εκλογικού σώματος μετά τον χειμώνα.

Η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει πάρει εδώ και αρκετό καιρό την κατιούσα λόγω της δεινής κατάστασης της τουρκικής οικονομίας που έχει φέρει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, σύμφωνα με τον πρώην ΥΠ ΟΙΚ Αλί Μπαμπατζάν, με τη λίρα να χάνει πέρυσι το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου, τον ετήσιο πληθωρισμό να εκτινάσσεται τον Μάιο στο 73,5% – ρεκόρ 24 ετών και την ακρίβεια να γονατίζει τα νοικοκυριά.

Ένας ακόμη λόγος που συνηγορεί υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι προκειμένου να στερηθεί η αντιπολίτευση από το επιχείρημα ότι ο Ερντογάν κατεβαίνοντας για τρίτη φορά υποψήφιος παραβιάζει το τουρκικό Σύνταγμα, το άρθρο 101 του οποίου προβλέπει ότι ουδείς μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος της χώρας πάνω από δύο φορές. Ωστόσο, μετά το δημοψήφισμα του 2017 που ενίσχυσε τις προεδρικές εξουσίες του Ερντογάν, ένα άλλο άρθρο, και συγκεκριμένα το 106, προβλέπει ότι η θητεία ενός προέδρου δεν μετρά αν διαλυθεί πρόωρα η Βουλή και οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

«Υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας είναι ο Ταγίπ Ερντογάν», ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος στις 10 Ιουνίου προκαλώντας ταυτόχρονα τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να ανακοινώσει την δική του υποψηφιότητα για την προεδρία.

Φήμες στην Τουρκία υποστήριζαν ότι ο Ερντογάν σχεδιάζει να κατεβάσει άλλο υποψήφιο για την προεδρία και να συναινέσει στο επιτακτικό αίτημα της αντιπολίτευσης για κατάργηση του προεδρικού συστήματος και επιστροφή στο κοινοβουλευτικό. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Ερντογάν θα διεκδικούσε την επιστροφή του στην πρωθυπουργία. Ο Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο, θεωρεί ότι είναι απίθανο να καταφύγει ο Τούρκος πρόεδρος σε αυτό το τέχνασμα. «Ο Ερντογάν μιλάει λες και ετοιμάζεται για τις εκλογές στον προγραμματισμένο χρόνο τους, αλλά στην πραγματικότητα θα γίνουν πρόωρες εκλογές κι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος. Αλλά, Θεού θέλοντος, θα τον στείλουμε για πάντα στη σύνταξη», είπε.