Γαλλία: Χείρα συνεργασίας με σκληρούς όρους απλώνουν οι ρεπουμπλικάνοι - "Να λογικευτεί ο αλαζόνας Μακρόν" δηλώνουν

Ο ηγέτης της γαλλικής παραδοσιακής δεξιάς δήλωσε ότι εναπόκειται στον Εμανουέλ Μακρόν να αλλάξει πορεία και να λάβει υπ’ όψιν του τις πολιτικές προτάσεις των «Ρεπουμπλικανών» καθώς ο Γάλλος πρόεδρος αναζητεί τρόπους για να συνεχίσει την αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση.

«Αυτός είναι που ήταν αλαζόνας και τώρα καλεί σε βοήθεια», ανέφερε ο ηγέτης των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter, πριν την άφιξή του στο Ελυζέ για διαβουλεύσεις με τον Γάλλο πρόεδρο. «Εμείς είμαστε ξεκάθαροι ως προς τη θέση μας, είμαστε στην αντιπολίτευση και εκεί θα παραμείνουμε», πρόσθεσε.

Γαλλία: Πυρετός διαπραγματεύσεων από Μακρόν για να βρει «συμμάχους» -Οι επαφές με ηγέτες της αντιπολίτευσης

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι μέσα στο νεογκωλικό κόμμα με τη στάση αυτή του αρχηγού τους και δεδομένου ότι η οικονομική πλατφόρμα της παραδοσιακής δεξιάς κινείται σε κοινές κατευθύνσεις με τις θέσεις της οικονομικής πολιτικής του Γάλλου προέδρου, ο Ζακόμπ πρόσθεσε: «Εναπόκειται στον Εμανουέλ Μακρόν να αλλάξει πορεία και να λάβει υπ’ όψιν του τις πολιτικές προτάσεις μας. Θα καταθέτουμε κάθε φορά προτάσεις».

Ο Μακρόν, που θέλει να προωθήσει την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 και να προωθήσει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, έχει σήμερα και αύριο σειρά επαφών με τους ηγέτες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς αναζητεί συμμάχους πέρα από το στρατόπεδό του. Οι Ρεπουμπλικανοί του Ζακόμπ αναδείχθηκαν τέταρτη δύναμη στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και αν και όποτε αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την παράταξη «Μαζί» του Μακρόν, θα έχουν απόλυτη πλειοψηφία που θα εξασφαλίζει την ψήφιση των νομοσχεδίων.

Τη σκυτάλη των επαφών με τον Μακρόν μετά τον Ζακόμπ, πήρε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ, που έφθασε πριν από λίγο -γύρω στις 11:50 τοπική ώρα – στο Ελυζέ.