Ένα email αποκάλυψε περιουσιακά στοιχεία 4,5 δισ. δολαρίων που ανήκουν σε φίλους του Πούτιν

Ενα δίκτυο εταιρειών που ανήκουν σε ολιγάρχες στον κύκλο του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, φαίνεται ότι κατέχει πολυτελείς κατοικίες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σκάφη, όπως αποκαλύπτεται από διαρροή στη Ρωσία. Η συνολική αξία όλων των ακινήτων και των περιουσιακών στοιχείων εκτιμάται σε πάνω από 4,5 δισ. δολάρια.

Το νήμα που συνδέει τα ακίνητα και τα περιουσιακά στοιχεία είναι ένα email που παραπέμπει στο LLCInvest.ru.

Τουλάχιστον 86 εταιρείες ανήκουν σε αυτό το δίκτυο, κάποιες από τις οποίες διαχειρίζονται πολλά δισ. ρούβλια (εκατοντάδες εκατ. δολάρια) σε ρευστό.

Η διαρροή, όπως αναφέρει ο Guardian, περιλαμβάνει μια συνομιλία μέσω email που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία δείχνει ότι οι διαχειριστές αυτών των περιουσιακών στοιχείων συζητούν τα προβλήματα που προκύπτουν σαν να αποτελούν έναν ενιαίο οργανισμό.

Ρώσος ειδικός για θέματα διαφθοράς που μίλησε ανώνυμα στη βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η LLCInvest μοιάζει να είναι ένα είδος ένωσης της οποίας τα μέλη ανταλλάσσουν περιουσιακά στοιχεία.

Στην περιουσία του δικτύου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η πολυτελής έπαυλη για προσωπική χρήση του Πούτιν στο Γκελεντζίκ της Μαύρης Θάλασσας. Το παλάτι υπολογίζεται ότι αξίζει περί το 1 δισ. δολάρια και φέρεται να ανήκει στον Αρκάντι Ροτενμπεργκ, για τον οποίο ΕΕ και ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις. Τα αμπέλια γύρω από το παλάτι ανήκουν σε μη κερδοσκοπική οργάνωση την οποία ίδρυσαν δύο συνεργάτες του Πούτιν, ο Γκενάντι Τιμτσένκο και ο Βλαντιμίρ Κόλμπιν.

Περιλαμβάνεται ακόμη το χιονοδρομικό κέντρο Ιγκόρα στην περιφέρεια της Αγίας Πετρούπολης στο οποίο πραγματοποιήθηκε ο γάμος της κόρης του Πούτιν το 2013. Το κέντρο ανήκει στην εταιρεία Ozon, που ανήκει στον πρόεδρο της Bank Rossiya, Γιούρι Κοβάλτσουκ, άλλον ένα φίλο του Πούτιν.

 


Αλλη μια βίλα που διαχειρίζεται το δίκτυο είναι βόρεια από την Αγία Πετρούπολη. Η βίλα Σέλγκρεν, την οποία οι ντόπιοι αποκαλούν «Βίλα του Πούτιν», ανήκε στον Ολεγκ Ρούντνοφ, επίσης φίλο του προέδρου, και πλέον τον γιο του Ρούντνοφ.

Εξω από την Αγία Πετρούπολη βρίσκεται και η «Καλύβα του Ψαρά», μια ντάτσα στις όχθες της λίμνης Λάντογκα. Τέσσερις διαφορετικές εταιρείες σχετίζονται με την έκταση όπου βρίσκεται το κτίσμα.

Τέλος, η θαλαμηγός Shellest, μήκους 46 μέτρων, με πέντε καταστρώματα και 10 υπνοδωμάτια, αξίας 23 εκατομμυρίων δολαρίων ταξιδεύει συχνά στη Μαύρη Θάλασσα και το λιμάνι του Σότσι. Ανήκει και αυτή σε εταιρεία του ευρύτερου κύκλου του προέδρου.

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε συνέχεια σειράς αποκαλύψεων για την τεράστια περιουσία που έχει αποκτήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν και, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, έχει αποκρύψει πίσω από εταιρείες-βιτρίνες ή βάζοντας στενούς του φίλους ως ονομαστικούς κατόχους των περιουσιακών στοιχείων.

Το Κρεμλίνο σταθερά αρνείται κάθε σχέση του Πούτιν με όλα αυτό το δίκτυο.