Σε σιντριβάνια και παραλίες βρήκαν καταφύγιο οι Γάλλοι λόγω καύσωνα - Τους 43 βαθμούς άγγιξε ο υδράργυρος (Εικόνες)

 Τέλος δόθηκε, το πρωί της Κυριακής,  στο συναγερμός στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, μετά από τις ιδιαιτέρως υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες έφεραν κύμα καύσωνα.

Συγκεκριμένα, το Météo France ήρε την κόκκινη επαγρύπνηση για το κύμα καύσωνα την Κυριακή 19 Ιουνίου στις 6 π.μ. σε 11 διαμερίσματα στα νοτιοδυτικά της χώρας, ενώ 50 διαμερίσματα στο κέντρο και τα βορειοανατολικά τέθηκαν σε επαγρύπνηση για κύμα καύσωνα ή/και πορτοκαλί καταιγίδα. Σε κίτρινο συναγερμό βρίσκονται επίσης 32 διαμερίσματα για καταιγίδες, βροχές, πλημμύρες ή ισχυρούς ανέμους.

Το Σάββατο 18 Ιουνίου, η Γαλλία βίωσε την κορύφωση ενός πρωτοφανούς, πρώιμου και έντονου καύσωνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Météo-France, το Biarritz σημείωσε απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας για όλους τους μήνες μαζί, καθώς το θερμόμετρο έφτασε στους 41°C στις 3 μ.μ. στην παραθαλάσσια πόλη των βασκικών ακτών, ενώ στις 4 μ.μ. ανέβηκε ακόμα περισσότερο, στους 42,9°C. Το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου 2003, ήταν 40,6°C.

Η μετεωρολογική υπηρεσία σημείωσε το Σάββατο «υψηλά κοντά στους 42 ή 43°C» στα νοτιοδυτικά, και συγκεκριμένα 41,9°C στο Cap-Ferret ή 41°C στο Biscarrosse του τμήματος Landes, που ισοδυναμεί με το ρεκόρ του 1968. Στις 3 μ.μ., το Météo-France κατέγραψε επίσης 40°C στο Μπορντό και 39°C σε Angers, Auch, Auxerre, Châteauroux, Niort και Mont-de-Marsan.

Σύμφωνα με το δελτίο του Météo-France, που ισχύει μέχρι τη Δευτέρα 6 π.μ., 50 τμήματα παραμένουν σε πορτοκαλί συναγερμό, από τα γερμανικά σύνορα έως το Morbihan μέσω του Ile-de-France, του κέντρου της χώρας και της περιοχής της Λυών. Συνολικά, σχεδόν τα τρία τέταρτα του πληθυσμού, δηλαδή 45 εκατομμύρια άνθρωποι, επηρεάζονται από αυτά τα επίπεδα συναγερμού.

Οι Γάλλοι στα νότια της χώρας έσπευσαν να επισκεφθούν στις παραλίες, προσπαθώντας να βρουν μια ανάσα δροσιάς. Σκιερά μέρη, σιντριβάνια και ποτάμια κατακλύστηκαν, επίσης, κόσμο που αναζητούσε μια όαση δροσιάς στον άνευ προηγουμένου για τα χρονικά δεδομένα καύσωνα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα.