Δανία: Ρωσικό πολεμικό πλοίο παραβίασε τα χωρικά ύδατα της χώρας

Ρωσικό πολεμικό πλοίο προέβη σε δύο παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Δανίας βόρεια του νησιού Μπόρνχολμ της Βαλτικής Θάλασσας, όπου λάμβανε χώρα ένα φεστιβάλ δημοκρατίας, στο οποίο ήταν παρόντες ανώτατοι αξιωματούχοι και άνθρωποι από τον χώρο των επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Η Δανία είπε πως η ενέργεια αυτή ήταν μια απαράδεκτη πρόκληση.

Το ρωσικό πολεμικό πλοίο εισήλθε σε δανέζικα ύδατα χωρίς άδεια στις 3:30 π.μ. (ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή καθώς και λίγες ώρες αργότερα, σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Το πλοίο αποχώρησε αφότου το δανέζικο Πολεμικό Ναυτικό κατάφερε να επικοινωνήσει μέσω ασυρμάτου.

«Μια βαθιά ανεύθυνη, χυδαία και απολύτως απαράδεκτη ρωσική πρόκληση εν μέσω του #fmdk [δηλ. του φεστιβάλ δημοκρατίας]», ανέφερε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, Γιέπε Κόφοντ, στο Twitter.

Στο ετήσιο φεστιβάλ δημοκρατίας δίνουν το παρών ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Κόφοντ καθώς και της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντερικσεν.

«Οι μέθοδοι εκφοβισμού δεν λειτουργούν ενάντια στη Δανία», δήλωσε ο Κόφοντ, πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Ρώσος πρέσβης εκλήθη στο δανέζικο ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ουκρανία άρχισε να λαμβάνει πυραύλους Harpoon από τη Δανία, κάτι που – όπως αναφέρεται – ήταν το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας μεταξύ αρκετών χωρών.

Την Παρασκευή, η Ουκρανία ανέφερε ότι οι δυνάμεις της έπληξαν ένα ρυμουλκό του ρωσικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.

Ουκρανικές αρχές: Πλήγμα με πυραύλους σε ρωσικό ρυμουλκό που κατευθυνόταν στο Φιδονήσι
Ήταν η πρώτη φορά που ισχυρίστηκε ότι έπληξε ρωσικό σκάφος με αντιπλοϊκά όπλα που προμηθεύτηκε από τη Δύση.

Η ρωσική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη δεν απάντησε άμεσα σε αιτήματα για κάποιο σχόλιο μέσω e-mail ή τηλεφώνου.