Στόλτενμπεργκ: Παλεύουμε να βρούμε λύση για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε την Πέμπτη πως η Συμμαχία εργάζεται σκληρά, ώστε να βρεθεί λύση στο ενταξιακό ζήτημα της της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και να καμφθούν οι αντιστάσεις της Τουρκίας ως προς το ζήτημα αυτό.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να βρούμε λύση όσον αφορά στο ζήτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας και τις αντιστάσεις της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ προσέθεσε ότι «η Συμμαχία αποτελείται από 30 διαφορετικούς συμμάχους και συχνά δεν υπάρχει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα, καθώς χρειάζεται ομοφωνία και γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη για κάποιο χρόνο».

poster

Ο ίδιο επισήμανε επίσης ότι δεν μπορεί να πει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να υπάρξει συμφωνία σχετικά με την αίτηση για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ο στόχος του είναι να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Κατά τα λοιπά, ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να κάνουν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγη ώρα πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δύο αυτές χώρες είναι «ισχυρές δημοκρατίες οι οποίες έχουν αξίες, ευθυγραμμισμένες με τις δικές μας αξίες και πολύ ικανές χώρες και ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να προχωρούν».

Ο Λόιντ Όστιν ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση είναι το θεμέλιο πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη.