«Δηλητήριο σε κάθε ρουφηξιά»: Έρχονται μηνύματα τυπωμένα σε κάθε τσιγάρο

«Δηλητήριο σε κάθε ρουφηξιά». Αυτό το μήνυμα σκοπεύει να τυπώσει πάνω σε κάθε τσιγάρο ο Καναδάς, σε μία προσπάθεια να αποθαρρύνει το κάπνισμα. Σημειώνεται ότι ο Καναδάς ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε τις σκληρές φωτογραφίες με τις συνέπειες του καπνίσματος πάνω στα πακέτα των τσιγάρων πριν από δύο δεκαετίες, εγκαινιάζοντας μία πολιτική που εφαρμόστηκε στην πορεία σε όλο τον κόσμο.

Τώρα, οι αρχές της χώρας διαπιστώνουν ότι οι εικόνες πάνω στα πακέτα έχουν χάσει τον αντίκτυπό τους. Επιπλέον, όπως εξήγησε η υπουργός ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων Carolyn Bennett, η νέα πολιτική στοχεύει και σε νέους που ενδεχομένως να μην έχουν πρόσβαση σε ολόκληρο το πακέτο, αλλά σε ένα τσιγάρο κάθε φορά, σε κοινωνικές περιστάσεις.

Η κυβέρνηση του Καναδά ξεκινά σήμερα τη σχετική διαβούλευση, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ενώ τα ακριβή μηνύματα που θα τυπωθούν στα τσιγάρα ενδέχεται να αλλάξουν, η Bennett είπε ότι η τρέχουσα πρόταση είναι: «Δηλητήριο σε κάθε ρουφηξιά».

Επίσης, οι προειδοποιήσεις στα πακέτα θα αλλάξουν για να συμπεριλάβουν έναν μεγαλύτερο κατάλογο των επιπτώσεων του καπνίσματος στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του στομάχου, του καρκίνου του παχέος εντέρου και του διαβήτη.

Ο Rob Cunningham, ανώτερος αναλυτής πολιτικής στην Canadian Cancer Society, είπε ότι ελπίζει οι προειδοποιήσεις που θα τυπώνονται απευθείας στα τσιγάρα να υιοθετηθούν διεθνώς, όπως έγινε και με τις προειδοποιήσεις στο πακέτο. «Αυτό θα δημιουργήσει ένα παγκόσμιο προηγούμενο», είπε, προσθέτοντας ότι καμία άλλη χώρα δεν είχε εφαρμόσει τέτοιους κανονισμούς.

«Είναι μια προειδοποίηση που απλά δεν μπορείς να αγνοήσεις», είπε. «Θα φτάσει σε κάθε καπνιστή, με κάθε ρουφηξιά».

Τα ποσοστά καπνίσματος μειώνονται σταθερά όλα αυτά τα χρόνια. Τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά, που κυκλοφόρησαν τον περασμένο μήνα, δείχνουν ότι το 10% των Καναδών ανέφεραν ότι καπνίζουν τακτικά. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει αυτό το ποσοστό στο μισό έως το 2035.