Υπουργός Άμυνας της Κίνας προς τις ΗΠΑ: " Θα ξεκινήσουμε πόλεμο εάν τολμήσετε να εργαλειοποιήσετε την Ταϊβάν" - "Είναι κινέζικη"

Το Πεκίνο «δεν θα διστάσει να ξεκινήσει πόλεμο» εάν η Ταϊβάν κηρύξει ανεξαρτησία, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Κίνας τον αμερικανό ομόλογό του, στην τελευταία κόντρα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων για το νησί.

Η προειδοποίηση ήρθε καθώς ο Ουέι Φενγκέ πραγματοποίησε την πρώτη του πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για την ασφάλεια του Διαλόγου Shangri-La στη Σιγκαπούρη.

Οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη για τη δημοκρατική, αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, η οποία ζει υπό την συνεχή απειλή εισβολής από την Κίνα. Το Πεκίνο θεωρεί το νησί ως έδαφός του και έχει δεσμευτεί να το καταλάβει μια μέρα, ακόμα και με τη βία, αν χρειαστεί.

«Αν κάποιος τολμήσει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, ο κινεζικός στρατός δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να ξεκινήσει πόλεμο, όποιο κι αν είναι το τίμημα», είπε ο Γου Κιάν, μεταφέροντας τις δηλώσεις του Κινέζου υπουργού Άμυνας Ουέι Φενγκέ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

Ο Κινέζος υπουργός δεσμεύτηκε ότι το Πεκίνο «θα συντρίψει κάθε σχέδιο ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και θα υποστηρίξει αποφασιστικά την ενοποίηση της πατρίδας», αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

«Τόνισε ότι η Ταϊβάν είναι κινεζική.. Η χρησιμοποίηση της Ταϊβάν για τον περιορισμό της Κίνας δεν θα επικρατήσει ποτέ», ανέφερε το υπουργείο.

Ο κ. Όστιν «επιβεβαίωσε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά (της Ταϊβάν), την αντίθεση των ΗΠΑ στις μονομερείς αλλαγές στο status quo και κάλεσε (την Κίνα) να απέχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες προς την Ταϊβάν», ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Πηγή: Huffingtonpost.gr