Ερντογάν σε Στόλτενμπεργκ: Σουηδία και Φινλανδία να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υποστηρίζουν τρομοκράτες

Τις ανησυχίες της Άγκυρας για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με τις υποψηφιότητες για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία βασίζονται σε δίκαιους και νόμιμους λόγους, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ερντογάν.

«Και οι δύο χώρες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι έχουν σταματήσει να υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ότι έχουν άρει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας και ότι είναι έτοιμες να δείξουν αλληλεγγύη στη Συμμαχία», δήλωσε ο Ερντογάν στον Στόλτενμπεργκ στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί εκβιασμός της κυβέρνησης Ερντογάν αναφορικά με την προσπάθεια ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως αυτός μεταφέρθηκε από τον βοηθό του Τούρκου προέδρου.

Η πρόοδος στις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας στη Μαδρίτη αυτόν τον μήνα εξαρτάται από την ανταπόκρισή τους στα αιτήματα της Τουρκίας, δήλωσε την Παρασκευή 3/6 ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη δυτική αμυντική συμμαχία τον περασμένο μήνα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η οποία κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν και φιλοξενούν Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες.

Ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία δήλωσαν ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία θα συνεχιστούν προς επίλυση των μεταξύ τους διαφορών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε την Τετάρτη 1/6 ότι η Άγκυρα δεν έλαβε προτάσεις για τα αιτήματά της από τις δύο χώρες.

Στα αιτήματα περιλαμβάνονται η διακοπή της υποστήριξης σε ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατικές, την έκδοση υπόπτων που αναζητούνται από την Τουρκία και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα.