Η Ουγγαρία επιβλήθηκε στην ΕΕ - Εξαιρέθηκε με βέτο της ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος απο τις κυρώσεις

Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει η αφαίρεση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου από το έκτο πακέτο κυρώσεων, έπειτα από πίεση που άσκησε η Ουγγαρία.

Η συγκατάνευση της ΕΕ στην αξίωση του Βίκτορ Όρμπαν έγινε προφανώς για λόγους πρακτικούς: Οι «27» δεν θέλουν να καθυστερήσει το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται για πολιτική υπαναχώρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, χώρες όπως η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δανία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες ανέφεραν ότι η απόφασή τους να συναινέσουν δεν υποδεικνύει τη συμφωνία με τη γραμμή της Ουγγαρίας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν ήθελαν να καθυστερήσει περισσότερο η έγκριση του πακέτου. Επιπροσθέτως, Λιθουανία, Λετονία και άλλοι επισήμαναν ότι θα επανέλθουν, ζητώντας σε μελλοντικές κυρώσεις να συμπεριλαμβάνεται τόσο ο Πατριάρχης Κύριλλος όσο και να αποφασιστεί εμπάργκο στο φυσικό αέριο.

Politico για το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: «Οι ηγέτες της ΕΕ παραδόθηκαν στον Όρμπαν»

Εν τούτοις, σε δηλώσεις που είχε παραχωρήσει η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, είχε αναφέρει ότι «το φυσικό αέριο πρέπει να είναι στο έβδομο πακέτο κυρώσεων, αλλά είμαι ρεαλίστρια επίσης και δεν πιστεύω ότι θα είναι».

Από την Παρασκευή σε ισχύ το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τι προβλέπει
Το νέο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από αύριο, Παρασκευή. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν μερική απαγόρευση της μεταφοράς του πετρελαίου και αποκλεισμό για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, Sberbank, από τη διεθνή πλατφόρμα SWIFT.

Με την έγκριση της 6ης δέσμης κυρώσεων εγκρίνεται και η απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θαλάσσης.

Το 6ο πακέτο κυρώσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, κυρώσεις κατά μελών της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής που συνδέονται με τις σφαγές στην Μπούκα και οντοτήτων στον βιομηχανικό και τεχνολογικό τομέα που συνδέονται με την επιθετικότητα της Ρωσίας, καθώς και κατά ολιγαρχών και παραγόντων της ρωσικής προπαγάνδας και μελών των οικογενειών τους.

Σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας, το εμπάργκο αυτό θα μειώσει κατά 92% τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ ως το τέλος του 2022, επισημαίνει η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Όταν καταστεί δυνατό, θα προστεθεί και η απαγόρευση εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών», αναφέρει η γαλλική προεδρία.

Επιπλέον, προβλέπεται η αποσύνδεση τριών ρωσικών τραπεζών, μεταξύ αυτών της Sberbank, από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα Swift, καθώς και η αποσύνδεση μιας τράπεζας της Λευκορωσίας.

Στο νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας προβλέπονται επίσης:
Η επιμήκυνση της απαγόρευσης των εξαγωγών προς τη Ρωσία, κυρίως των χημικών προϊόντων και αγαθών υψηλής τεχνολογίας.
Η απαγόρευση παροχής υπηρεσιών στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας.
Η απαγόρευση τριών ρωσικών κρατικών οργανισμών ενημέρωσης που εμπλέκονται στη διάδοση της ρωσικής προπαγάνδας.
Η απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τους Ρώσους επιχειρηματίες.