Εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων αναζητά η Ευρώπη - Το δανέζικο Imvanex εξετάζει ο ΕΜΑ

Την ώρα που η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται στην Ευρώπη, η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερευνά πιθανά εμβόλια για την καταπολέμηση ασθένειας.

Ο ΕΜΑ, σύμφωνα με το Reuters, βρίσκεται σε συνομιλίες με την εταιρεία παραγωγής εμβολίων Bavarian Nordic (BAVA.CO) της Δανίας για το ενδεχόμενο το εμβόλιο της Imvanex που έχει εγκριθεί για την ευλογιά, να δοκιμαστεί και για την ευλογιά των πιθήκων

«Η ομάδα έκτακτης ανάγκης του EMA βρίσκεται σε συνομιλίες με τον κάτοχο άδειας κυκλοφορίας για να προετοιμαστεί για την υποβολή δεδομένων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν επέκταση της ένδειξης για την πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων του EMA, Μάρκο Καβαλέρι.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το εμβόλιο ονομάζεται Jynneos, έχει ήδη εγκριθεί τόσο κατά της ευλογιάς όσο και της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο Καβαλέρι πρόσθεσε ότι το φάρμακο Tembexa, γνωστό και ως brincidofovir και αναπτύχθηκε από την Chimerix (CMRX.O), μπορεί να είναι μια θεραπευτική επιλογή για τη θεραπεία λοιμώξεων από την ευλογιά των πιθήκων.

Το Tembexa έχει την έγκριση των ΗΠΑ για τη θεραπεία της ευλογιάς, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι εγκεκριμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.