Η Ρωσία κατέλαβε το Σεβεροντονέτσκ - Περικυκλωμένα τα ουκρανικά στρατεύματα

Οι Ρώσοι κινούνται αργά προς το κέντρο του Σεβεροντονέτσκ

Τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται αργά προς το κέντρο της πόλης Σεβεροντονέτσκ, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι.

Πρώτη ρωσική αντίδραση στο πετρελαϊκό εμπάργκο

Σε μια πρώτη αντίδραση της Μόσχας στο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στις διεθνείς οργανώσεις στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, επιτέθηκε προσωπικά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι όπως είπε η επικεφαλής της Κομισιόν χτες, η Ρωσία πράγματι θα βρει άλλους αγοραστές για το πετρέλαιό της.

«Αξιοσημείωτο ότι τώρα έρχεται σε αντίθεση με τη χθεσινή της δήλωση. Αυτή η γρήγορη αλλαγή γνώμης δείχνει ότι η ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση», σημείωσε ο Ουλιάνοφ σε tweet του.

Ζελένσκι για πετρελαϊκό εμπάργκο: Χρειάστηκε πολύ καιρό για να επιτευχθεί

Η συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο χρειάστηκε «πολύ καιρό» για να επιτευχθεί, σχολίασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η σχετική πρόταση είχε γίνει σχεδόν πριν δύο μήνες.

Σε μήνυμά του στον ουκρανικό λαό, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε μόνο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, επειδή «προσπάθησε να βρει τους απαραίτητους συμβιβασμούς» για να επιτευχθεί η συμφωνία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να πληρώσει περισσότερο για την επιθετικότητά της και πως η Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα του ούτως ή άλλως.

«Όσο πιο σύντομα γίνει αυτό, τόσο πιο ολοκληρωμένη θα είναι η εγκατάλειψη του ρωσικού πετρελαίου και τόσο μεγαλύτερο το όφελος για την ίδια την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Λευκορωσία: Στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα

Η Λευκορωσία θα πραγματοποιήσει ασκήσεις κινητοποίησης των ενόπλων δυνάμεων της τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στην περιφέρεια Γόμελ, μετέδωσε χθες, Δευτέρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA. Η αναφερόμενη περιφέρεια συνορεύει με την Ουκρανία στα νότια και με περιοχές της ζώνης αποκλεισμού γύρω από την περιοχή του Τσερνόμπιλ. Στα ανατολικά, συνορεύει με τη Ρωσία.

Από την 22α Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες ασκήσεις με τη συμμετοχή στρατιωτικών διοικήσεων και σχηματισμών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, επικαλούμενο τον Αντρέι Κριβονόσοφ, στρατιωτικό κομισάριο της περιφέρειας Γόμελ. «Οι στρατιωτικές ασκήσεις αυτού του είδους, πραγματοποιούνται παραδοσιακά για την αύξηση της μαχητικής ικανότητας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατιωτικών διοικήσεων, αλλά και τη βελτίωση των στρατιωτικών γνώσεων, αλλά και των πρακτικών δεξιοτήτων, των στρατιωτικών στελεχών» σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το BelTA, επικαλούμενο τον Κριβονόσοφ. Από την 28η Ιουνίου μέχρι την 16η Ιουλίου θα διεξαχθούν ασκήσεις σε επίπεδο περιφερειακών αμυντικών σχηματισμών.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Δύο κύρια μέτωπα είχε η νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, και ήταν αφενός η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, αφετέρου το Σεβεροντονέτσκ στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Στο μεν προέκυψε, μάλλον απροσδόκητα, συμφωνία, στο δε οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σφοδρές.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των εξελίξεων τις τελευταίες ώρες σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία:

  • Σε συμφωνία για μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου κατά 90% ως τα τέλη του 2022 κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τα ξημερώματα.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου το ένα τρίτο του Σεβεροντονέτσκ, αλλά η επίθεσή τους διαρκεί περισσότερο από ό,τι ήλπιζαν, σύμφωνα με τον ηγέτη των ρωσόφιλων αυτονομιστών.
  • Από τη δική τους πλευρά οι Ουκρανοί, κατά τον κυβερνήτη της περιφέρειας Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, αναφέρουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα προέλασαν στις νοτιοανατολικές και βορειοανατολικές παρυφές του Σεβεροντονέτσκ. Ωστόσο οι ουκρανικές δυνάμεις εκδίωξαν τους Ρώσους από το χωριό Τοσκίφκα προς τα νότια, εμποδίζοντας την προσπάθεια των Ρώσων να περικυκλώσουν την περιοχή.
  • Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται επίσης για να επιτεθούν στην περιοχή του Σλαβιάνσκ, επίσης στο Ντονμπάς.
  • Στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να κάνει η Λευκορωσία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Η περιοχή του Γκόμελ όπου θα γίνουν τα γυμνάσια συνορεύει με τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, στη βόρεια Ουκρανία.
  • Το γραφείο του Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε στις ΗΠΑ ότι η Άγκυρα απαιτεί συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τις λεγόμενες τρομοκρατικές οργανώσεις σε Φινλανδία και Σουηδία (δηλαδή τους Κούρδους και τους Γκιουλενιστές) πριν εξετάσει τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών κρατών για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
  • Ο Τζο Μπάιντεν διέψευσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, που θα μπορούσαν να πλήξουν ρωσικά εδάφη.
  • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του για δίοδο εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών μέσω Τουρκίας, κατά τη συνομιλία που είχαν τη Δευτέρα.