Ερντογάν κατά Μητσοτάκη: Δεν είναι πλέον συνομιλητής μου - Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με όσους μας βλέπουν σαν εχθρό

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνει την επιθετική ρητορική του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Yeni Safak, ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στο Αζερμπαϊτζάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως έπαψε πλέον να είναι συνομιλητής του.

«O Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με σωστό τρόπο. Θα μου μιλήσεις, θα φάμε, θα πιούμε, «ας μην βάλουμε τρίτες χώρες ή πρόσωπα ανάμεσά μας», θα το υποσχεθείς. Θα περάσουν 15 μέρες μετά, θα πας στις ΗΠΑ, θα μιλήσεις κατά της Τουρκίας στο αμερικανικό Κογκρέσο. Τι είναι αυτό; Για το χειροκρότημα πήγε εκεί. Συγγνώμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα με αυτούς. Yπάρχει μόνο ένα πράγμα να κάνουμε. Είμαστε φίλοι με αυτούς που είναι φίλοι μαζί μας, αλλά πρέπει να ξέρουν καλά πως θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται με αυτούς που μας βλέπουν ως εχθρό», είπε.

Αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στο αμερικανικό κογκρέσο ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Μπροστά σε όλα αυτά είναι εμφανής η στάση τους απέναντι στην Τουρκία. Να τι έκαναν στον Μητσοτάκη τις προάλλες. Στην Αμερική άνοιξαν τις πόρτες της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας και τους έβαλαν να μιλήσουν εκεί. Σε αυτή την ομιλία χειροκρότησαν; Χειροκρότησαν.

erdogan-dimosiografoi-605

Τα F16 έχουν ξαναφερθεί σε όλα αυτά τα γεγονότα; Το έφεραν. Πιστεύουμε ότι δεν επιτρέπεται να χτυπηθεί ξανά ένας μουσουλμάνος. Μας έβαλαν από αυτή την τρύπα μια φορά, δεν θα το ξανακάνουμε. Όσο ο Ταγίπ Ερντογάν είναι επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας, δεν μπορούμε να πούμε «ναι» στην είσοδο χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία στο ΝΑΤΟ».

Μιλώντας για την Ελλάδα, ανέφερε: «Τερματίσαμε τις Συνεδριάσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα; Το εξηγήσαμε αυτό; Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει “Ελλάδα, τακτοποίησε τον εαυτό σου”. Δεν τακτοποιήσατε τον εαυτό σας, οπότε καταργήσαμε το Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου. Ο Μητσοτάκης δεν είναι πλέον συνομιλητής μου από τώρα. Γιατί; Αντιμετωπίζω ανθρώπους που ασκούν πολιτική με προσωπικό τρόπο».

Μιλώντας για το θέμα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είπε ότι «δυστυχώς, οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της αντιπροσωπείας μας με την Φινλανδία και τη Σουηδία δεν εξελίχθηκαν στο επίπεδο αναμένονταν».

Λέγοντας ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν προσδοκίες από αυτές τις συνομιλίες, ο Ερντογάν είπε ωστόσο, ότι οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα αναφορικά με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τρομοκράτες ακόμη και τώρα περπατούν στους δρόμους της Στοκχόλμης, ενώ η Σουηδία τους προστατεύει «με τη δική της αστυνομία».

«Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν (επιτρέποντας την ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ που είναι ένας οργανισμός ασφάλειας) ενώ αυτές, υποστηρίζουν και ενισχύουν τέτοιους τρομοκράτες», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Σουηδία και η Φινλανδία αιτήθηκαν επίσημα την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου, μία απόφαση στην οποία ωθήθηκαν από την πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου. Η Τουρκία, ένα μέλος της συμμαχίας εδώ και πολύ καιρό, εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τα αιτήματα της ένταξής τους, ασκώντας κριτική στις δύο χώρες για την ανοχή ή ακόμη και την υποστήριξή τους σε τρομοκρατικές ομάδες.

Η Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα φιλοξένησε στην Άγκυρα, διαβουλεύσεις με αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχετικά με τις αιτήσεις για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα έχει σύντομα ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίας με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις πλευρές να διατηρούν κανάλια διαλόγου και διπλωματίας για την επίτευξη ειρήνευσης στην Ουκρανία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας νέας επιχείρησης ασφάλειας στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι ο καθένας πρέπει να κάνει ότι του αναλογεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

«Αν η Αμερική δεν κάνει το καθήκον της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τι θα κάνουμε εμείς; Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Η ανάληψη δράσης κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να γίνει ζητώντας την άδεια άλλων», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ στα νότια και έχει αναλάβει δράση για την εξάλειψη τρομοκρατικών βάσεων, αλλά και για την πρόληψη νέων που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εθνική της ασφάλεια και την ασφάλεια των ντόπιων κατά μήκος των συνόρων της.

Η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και πολύ καιρό την αντίθεσή της για τη συνεργασία των ΗΠΑ με το PG/PKK (το συριακό σκέλος του PKK) στη βόρεια Συρία, το οποίο έχει αφαιρέσει χιλιάδες ζωές στην Τουρκία.