Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία προανήγγειλε ο Ερντογάν

Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας προανήγγειλε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αν και η διοίκηση Μπάιντεν εξέφρασε άμεσα την αντίθεσή της στους σχεδιασμούς της Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει σύντομα τις επιχειρήσεις αυτές, με στόχο τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας για την καταπολέμηση, όπως υποστηρίζει των τρομοκρατικών απειλών από τις περιοχές αυτές.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕA) της Τουρκίας, επισημαίνεται ότι «οι επιχειρήσεις που διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας και αποτελούν ανάγκη εθνικής ασφάλειας». Στις επιχειρήσεις των προηγούμενων χρόνων, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, ενώ η στρατολόγηση ανηλίκων από συμμάχους της Άγκυρας στη Συρία, είχε προκαλέσει την απειλή κυρώσεων από τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ προς την Τουρκία.

Ο Ερντογάν, ωστόσο,  δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις απειλές του για νέες τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία. Καθώς οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις του εναντίον Κούρδων ανταρτών στο έδαφος του Ιράκ, το καθεστώς θεωρεί πως μπορεί να πράξει το αντίστοιχο και στη Συρία. Ειδικά, ενόψει και των εκλογών, ο Τούρκος πρόεδρος έχει στοχοποιήσει τους Κούρδους στο εσωτερικό της χώρας και θέλει να παρεμποδίσει το παράδειγμα που δίνουν οι αυτόνομες κουρδικές κοινότητες στη Συρία.