Η Ιταλία μεθοδεύει ειρήνευση στην Ουκρανία - Η Μόσχα εξετάζει το σχέδιο της - Αχνή ελπίδα;

Διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα με στόχο την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία τρεις μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής με τη Μόσχα να μελετά το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι.

«Το παραλάβαμε πρόσφατα και το αξιολογούμε», είπε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντέγκο αναφερόμενος στο ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο, που ενσαρκώνει πιθανώς τις περισσότερες ελπίδες αυτή τη στιγμή για πιθανή διέξοδο στο αδιέξοδο του πολέμου στην Ουκρανία.

Το σχέδιο που έφερε στη Νέα Υόρκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ντράγκι και παρουσίασε στις 18 Μαϊου ο Λουίτζι Ντι Μάιο στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αρχίζει με τα λόγια που είπε ο ίδιος ο Ιταλός ΥΠ Εξ προ ημερών κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου της ιταλικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ότι «δεν μπορεί να επιβληθεί ειρήνη στην Ουκρανία». Θα πρέπει να οικοδομηθεί, να σχεδιαστεί, να «εφευρεθεί», αλλά να γίνει με αμοιβαία συμφωνία μέσω ευαίσθητων διπλωματικών ελιγμών μέσα από το περίπλοκο, αιματηρό μονοπάτι της σύρραξης.

Τέσσερα στάδια για την ειρήνευση στην Ουκρανία
Το ειρηνευτικό σχέδιο Ντράγκι περιλαμβάνει ουσιαστικά τέσσερα στάδια:

Το πρώτο αφορά στην κατάπαυση του πυρός, με αποστρατιωτικοποιήση της πρώτης γραμμής του μετώπου. Πρόκειται για την πιο δύσκολη και κρίσιμη φάση.

Το δεύτερο συνδέεται με το μέλλον της Ουκρανίας και με τις συμμαχίες που θα μπορέσει να συνάψει. Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με το σχέδιο της Ιταλίας, είναι να μπορέσει να συνδυαστεί το καθεστώς ουδετερότητας της χώρας, με την δυνατότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τρίτο βήμα, είναι η υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας Ρωσίας- Ουκρανίας, για να βρεθεί λύση, κυρίως, σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στο Ντομπάς και στην Κριμαία. Ο στόχος, είναι να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ολική αυτονομία των περιοχών αυτών, συμπεριλαμβανομένης και της  αυτόνομης διαχείρισης της ασφάλειας.

Το τέταρτο και τελευταίο σημείο του ιταλικού σχεδίου ειρήνευσης για την Ουκρανία, σχετίζεται με την υπογραφή ευρείας συμφωνίας, η οποία να μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη, με την συνεργασία του ΟΑΣΕ, αρχίζοντας από την σχέση Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση Ντράγκι ελπίζει να μπορέσει να εξασφαλιστεί η συναίνεση της Μόσχας για βαθμιαία αποχώρηση από τις περιοχές, στις οποίες εισέβαλε.

Tι απαντά το Κίεβο

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από τη Μόσχα για το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο, όπως και από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μόνον η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ερωτηθείσα σχετικά δήλωσε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει κατά πόσον το σχέδιο αυτό είναι αποδεκτό. Και το Κίεβο, δια μέσου της υφυπουργού Εξωτερικών, Εμινε Ντζαραποβα σε επίσκεψή της στη Ρώμη, διεμήνυσε ότι «δεν είναι βιώσιμο οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο δεν προβλέπει την κυριαρχία και την εδαφική ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Μάριο Ντράγκι το βράδυ του Σαββάτου, υποστήριξε, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία».

«Θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε, μόνον όταν ανακαταλάβουμε τα εδάφη που η Ρωσία μας αφαίρεσε, από την αρχή του πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, όπως γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου. «Ελπίζω η Ιταλία να συνεχίσει να μας στηρίζει, με τα αμυντικά συστήματα τα οποία μας είναι απαραίτητα για τον απελευθερωτικό μας αγώνα», υπογράμμισε ο Ζελέσκι. Όπως αναφέρει, τέλος, η «Corriere», ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να βοηθήσει την χώρα του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «παρά τις αντιστάσεις κάποιων μελών της Ένωσης, αρχίζοντας από το Βερολίνο».

Ο Ζελένσκι πρόθυμος να συναντήσει τον Πούτιν, αλλά μόνο εκείνον και αποκλειστικά για τον τερματισμό του πολέμου
Πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος αργά το βράδυ της Δευτέρας κατά την παρέμβασή του στο Φόρουμ του Νταβός δήλωσε διατεθειμένος να συναντηθεί τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμιρ Πούτιν – και μόνον αυτόν – υπό τον όρο μια τέτοια συνάντηση να είχε ένα μόνο θέμα στην ατζέντα: τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ζελένσκι σημείωσε, ωστόσο, πως ο σχεδιασμός συνομιλιών με τη Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, επικαλούμενος τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ρωσικός στρατός στη διάρκεια αυτού του πολέμου.