«Έπεσε» το Αζοφστάλ, σύμφωνα με τη Ρωσία - Ανακοίνωσε ότι έχει τον πλήρη έλεγχο

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως το εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, εκκενώθηκε πλήρως, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνολικά 2.439 Ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί, ενώ το τελευταίο γκρουπ υπερασπιστών της χαλυβουργίας, που περιλάμβανε 531 άτομα, παραδόθηκε.

«Οι υπόγειες εγκαταστάσεις της επιχείρησης, όπου κρύβονταν οι μαχητές, τέθηκαν υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», αναφέρει η ρωσική δήλωση, προσθέτοντας ότι συνολικά 2.439 υπερασπιστές είχαν παραδοθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είπε στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι τόσο η Μαριούπολη όσο και το χαλυβουργείο έχουν απελευθερωθεί πλήρως, ανέφερε.

Στη Μαριούπολη σημειώθηκαν κάποιες από τις πιο σφοδρές και πιο αιματηρές μάχες του πολέμου στην Ουκρανία.

Για εβδομάδες, άμαχοι και στρατιώτες της Ουκρανίας ήταν παγιδευμένοι στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, που αποτέλεσε το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης. Οι Ρώσοι σφυροκοπούσαν αδιάκοπα τη χαλυβουργία, και οι προσπάθειες για εκκένωση ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι δεν είχαν αποτέλεσμα.

Για την αποτυχία των επιχειρήσεων απομάκρυνσης των ανθρώπων από το εργοστάσιο η Ουκρανία κατηγορούσε τους Ρώσους στρατιώτες, λέγοντας πως δεν σταματούσαν τις επιθέσεις -ακόμα και όταν η Μόσχα είχε δεσμευτεί για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Αγωνία από τους συγγενείς των στρατιωτών που έφυγαν από το Αζοφστάλ

Οικογένειες Ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν στο εργοστάσιο Αζοφστάλ της Μαριούπολης εξέφρασαν την αγωνία τους για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Κωνσταντινούπολη τέσσερις συγγενείς Ουκρανών μαχητών, η Ναταλία Ζαρίτσκα – σύζυγος ενός εκ των υπερασπιστών της Μαριούπολης που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο χάλυβα – είπε ότι δεν έχει νέα του εδώ και δύο ημέρες, ύστερα από μια 10λεπτη ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω Telegram.

«Ο σύζυγός μου μεταφέρθηκε από μια κόλαση σε μια άλλη… Από την χαλυβουργία Αζοφστάλ σε μια φυλακή, στην αιχμαλωσία», ανέφερε η Ζαρίτσκα. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως ο σύζυγός της είναι ζωντανός και ότι μια μέρα θα επιστρέψει στο σπίτι του.

Μια μητέρα και τρεις σύζυγοι Ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν στο Αζοφστάλ, ταξίδεψαν στην Τουρκία για να ζητήσουν τη μεσολάβηση της τουρκικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να βεβαιωθούν πως οι συγγενείς τους είναι καλά στην υγεία τους.

Αβεβαιότητα επικρατεί για την τύχη τους, με το Κίεβο να επιθυμεί την ανταλλαγή των ουκρανών μαχητών του Αζοφστάλ με ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Στον αντίποδα, ρώσοι βουλευτές ζήτησαν να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου.

O διοικητής του ουκρανικού Τάγματος Αζόφ είπε νωρίτερα σήμερα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι οι άμαχοι και οι βαριά τραυματίες έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο χαλυβουργίας της Μαριούπολης, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την τύχη των υπολοίπων μαχητών.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι σχεδόν 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες στο Αζοφστάλ έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτόν και το πρακτορείο Reuters δεν είναι σε θέση να τον επαληθεύσει.