Εντοπίστηκε πιθανό κρούσμα Eυλογιάς των πιθήκων και στο Παρίσι - Ανησυχία σε πολλές χώρες

Στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού εντοπίστηκε ένα πρώτο πιθανό κρούσμα Ευλογιάς των πιθήκων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, εν μέσω ενδείξεων για εξάπλωση του ιού σε πολλές χώρες του κόσμου.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι ο πυρετός και τα δερματικά εξανθήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Υπάρχουν δύο βασικά στελέχη του ιού. Το πιο απειλητικό είναι το στέλεχος του Κονγκό, με θνητότητα έως και 10%. Το δεύτερο είναι το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, του οποίου η θνητότητα κυμαίνεται γύρω στο 1%.

Πολλές δεκάδες ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της Ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί από τις αρχές Μαΐου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εγείροντας φόβους για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής που είναι ενδημική στη δυτική Αφρική.

Στην Ιταλία, συμπτώματα εμφάνισε ένας νεαρός άνδρας ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους.

Ο εν λόγω ασθενής έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στη φάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας, που ήταν η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν κρούσματα στις 6 Μαΐου, ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης, ότι ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη ασθενείς, ανεβάζοντας σε εννέα τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί από την ιογενή Ευλογιά των πιθήκων.