Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν κι επισήμως αίτημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία και η Φινλανδία προχώρησαν σήμερα σε μία ιστορική κίνηση, καθώς το πρωί της Τετάρτης κατέθεσαν και επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας έτσι την πολιτική ουδετερότητας.

Σήμερα το πρωί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεγκ, υποδέχθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ τους πρέσβεις των δύο χωρών, οι οποίοι του κατέθεσαν τους φακέλους με το επίσημο αίτημα ένταξης.

“Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή σε μια κρίσιμη περίοδο για την ασφάλειά μας”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος δέχθηκε τα αιτήματα που του παρουσίασαν οι πρεσβευτές της Φινλανδίας και της Σουηδίας. “Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε γρήγορα” τη διαδικασία, πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες. Τα δύο σκανδιναβικά κράτη, τα οποία είχαν στενές σχέσεις με το ΝΑΤΟ αλλά παρέμειναν επί μακρόν στρατιωτικά αδέσμευτα, είδαν την κοινή γνώμη να αλλάζει άποψη υπέρ της ένταξης στη συμμαχία από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψε τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Από την πλευρά της η Μόσχα, μέσω της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «λύνει τα χέρια της Ρωσίας… Να το έχει κατά νου αυτό η Δύση», προσθέτοντας ότι «σήμερα, κάτω από την πίεση της Ουάσινγκτον, η Φινλανδία και η Σουηδία, που για δεκαετίες είχαν καθεστώς ουδετερότητας στα διεθνή θέματα και δεν συμμετείχαν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ, αναγκάζονται να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και να αλλάξουν την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους».