Κομπλεξικό παραλήρημα για τη συνάντηση Μητσοτάκη και Μπάιντεν - Θυμωμένα τα Τουρκία ΜΜΕ για τον εναγκαλισμό Ελλάδας - ΗΠΑ

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε όσα συζητήθηκαν δημόσια, αλλά και σε εκείνα που τέθηκαν μετά την αποχώρηση των ΜΜΕ από την αίθουσα – Η Milliyet προβλέπει πρόκληση στην οποία θα συμμετάσχουν μέχρι και… Κούρδοι μαχητές!

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάϊντεν, κυριαρχεί σήμερα στα τουρκικά ΜΜΕ.

Η Άγκυρα δείχνει ενοχλημένη για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα και της θερμής υποδοχής που έτυχε από τον Τζο Μπάϊντεν, που φόρεσε ακόμη και γραβάτα με την ελληνική σημαία.

Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε όσα συζητήθηκαν δημόσια, αλλά και σε εκείνα που τέθηκαν μετά την αποχώρηση των ΜΜΕ από την αίθουσα. Πόλεμος στην Ουκρανία, ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, Κυπριακό, προμήθεια f-35.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφημερίδα Milliyet η οποία εμφανίζει την χώρα μας ως μία ακόμη Πολιτεία των ΗΠΑ. Όπως αναγράφεται στο άρθρο, «θα πραγματοποιηθεί μια αεροπορική επίθεση-παγίδα, στην οποία η Τουρκία θα αναγκαστεί να απαντήσει και τότε θα την παρουσιάσουν ως επιτιθέμενη και ΗΠΑ και Ελλάδα θα ξεκινήσουν μια περιεκτική επίθεση εναντίον της Τουρκίας. Στην επίθεση θα συμμετάσχουν και οι Κούρδοι του Ιράκ, με την Συρία».

Μάλιστα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, «η επίθεση δεν θα είναι εκτός πλαισίου ΝΑΤΟ γι’ αυτό και καμιά χώρα του ΝΑΤΟ δεν θα εναντιωθεί».

1100_76d38b41-d87b-4606-b399-2aaaa1b9efe4

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να βάλει την Τουρκία στο στόχαστρο κατά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν. Λέγεται πως ο Μητσοτάκης έδειξε στον πρόεδρο των ΗΠΑ τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας» αναφέρει η Yeni Safak προσδίδοντας αντιτουρκικό πρόσημο στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάϊντεν.

Με τίτλο: «Έλληνας πρωθυπουργός: Η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την ένταξη στη Φινλανδία και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό στοιχείο» η εφημερίδα Sozcu αναφέρεται στα όσα δημόσια διαμείφθηκαν ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Μπάϊντεν, με αναφορές και στην Τουρκία και στην προκλητική της πολιτική σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης χρησιμοποίησε εκφράσεις με στόχο την Τουρκία κατά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν. Ο Μητσοτάκης έδειξε και στον Πρόεδρο των ΗΠΑ τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας» σημειώνει το ulushaber.com.tr.

tourkika-mme-5

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο των ΗΠΑ» σχολιάζει το csavunma.com, σημειώνοντας πως ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που συνοδεύει τον ΄Ελληνα πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον, θα συζητήσει με την αμερικανική πλευρά νέους εξοπλισμούς και την αντικατάσταση παλαιών οπλικών συστημάτων αμερικανικής κατασκευής.

Για ελληνικό «σόου» στην Ουάσιγκτον έκανε λόγο το Haber Turk, χαρακτηρίζοντας «επίδειξη δύναμης» τις συναντήσεις Μητσοτάκη σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο, τονίζοντας ωστόσο πως αυτές «δείχνουν το βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ».