«Πράσινο φως» από το κυβερνών κόμμα της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Την υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ ενέκρινε σήμερα το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας ανακοίνωσε την έγκριση της υποψηφιότητας της χώρας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, εγκαταλείποντας την επί δεκαετίες στάση της αντίθεσης σε μία τέτοια κίνηση, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και συμβάλλοντας στην δημιουργία ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας υπέρ της ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα προς την Ατλαντική Συμμαχία εντός των προσεχών ημερών.

Υπενθυμίζεται, η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μάριν, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Νιινίστο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η φινλανδική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα τις προσεχείς ημέρες. Εν συνεχεία, η επίσημη αίτηση θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες, στα κεντρικά της Συμμαχίας, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας.

«Στη Φινλανδία έχουμε ακόμη μπροστά μας την κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά πιστεύω ότι το κοινοβούλιο θα συζητήσει αυτή την ιστορική απόφαση με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της χώρας.