Είναι επίσημο: Η Φινλανδία καταθέτει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία αποφάσισε να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της χώρας, κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάννα Μαρίν δήλωσε πως ελπίζει ότι το φινλανδικό κοινοβούλιο θα επιβεβαιώσει την απόφαση για την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες και πως ελπίζει ότι θα λάβει ισχυρή εντολή.

Μιλώντας μαζί με τον πρόεδρο της Φινλανδίας στο Ελσίνκι, ανέφερε ότι και οι δύο βρίσκονται σε στενή επαφή με τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και το ίδιο το ΝΑΤΟ τους ευχαριστεί για την υποστήριξη που έχουν λάβει μέχρι στιγμής.

« Στη Φινλανδία έχουμε ακόμη μπροστά μας την κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά πιστεύω ότι το κοινοβούλιο θα συζητήσει αυτή την ιστορική απόφαση με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της σκανδιναβικής χώρας αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της ένταξης τις επόμενες ημέρες. Χθες ψήφισε υπέρ της ένταξης το κόμμα της πρωθυπουργού Μάριν. Η πλειονότητα των βουλευτών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της χώρας του στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.