Πούτιν στον Φινλανδό Πρόεδρο: «Λάθος» το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας - Δημιουργεί περιβάλλον αστάθειας

Το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα «λάθος», όπως μετέφερε Βλαντίμιρ Πούτιν στον Σαούλι Νιινίστο.

Την προειδοποίηση του Πούτιν στη Φινλανδία μετέφερε το Κρεμλίνο μέσω ανακοίνωσής του σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Φινλανδό ομόλογό του.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, αναμένεται αύριο, Κυριακή 15 Μαΐου.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολιτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου εισέβαλε η Ρωσία. Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Νιινίστο για την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, με το Κρεμλίνο να γνωστοποιεί ότι «έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο».

Νιινίστο σε Πούτιν: Η εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της χώρας μας

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Ελσίνκι σχετικά με τη συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Σάουλι Νιινίστο είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως οι απαιτήσεις της Μόσχας στα τέλη του 2021 για ένα πάγωμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ και μετά η εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου άλλαξαν «θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας».

«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», τόνισε ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Προεδρία.

Η σκανδιναβική χώρα «θέλει να ασχοληθεί με τρόπο σωστό και επαγγελματικό με πρακτικά ζητήματα τα οποία συνδέονται με το γεγονός ότι είναι μια χώρα γειτονική της Ρωσίας», διαβεβαίωσε το Ελσίνκι.

Η Ρωσία σταμάτησε να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στη Φινλανδία
Η επικοινωνία του Φινλανδού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του ήρθε λίγες ώρες μετά το «φρένο» στην εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από πλευράς Μόσχας στο Ελσίνκι.

Οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία στη Φινλανδία σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει χθες, Παρασκευή 13 Μαΐου, την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της σήμερα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Φινλανδία «βρίσκονται στο μηδέν αυτήν τη στιγμή και αυτό συμβαίνει από τα μεσάνυχτα όπως ανακοινώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τίμο Καουκόνεν, ένας αξιωματούχος του Fingrid, του φορέα διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας.

Το δίκτυο βρίσκεται σε ισορροπία χάρη σε εισαγωγές από τη Σουηδία, σύμφωνα με τον Fingrid, που είχε ανακοινώσει χθες (13/5) ότι μπορεί να στερηθεί «χωρίς πρόβλημα» τη ρωσική ηλεκτρική ενέργεια.

Η Φινλανδία εισήγε μέχρι τώρα περίπου 10% του ηλεκτρικού που καταναλώνει από τη γειτονική Ρωσία.