Αιφνιδιαστική απαγόρευση εξαγωγής σιταριού από την Ινδία επιτείνει την επισιτιστική κρίση.

Η Ινδία απαγόρευσε ξαφνικά όλες τις εξαγωγές σιταριού λόγω φόβου για ελλείψεις, παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις της κυβέρνησης περί ενίσχυσης αυτών ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες κυρώσεις.

Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας σιτηρών, αλλά η ικανότητά της να εξάγει την σοδειά που είναι εγκλωβισμένη εδώ και μήνες στα σιλό έχει πληγεί αφού η Ρωσία εμποδίζει την παραλαβή από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Η δε Ρωσία, επίσης ένας από τους μεγαλύτερους σιτοβολώνες του κόσμου υποστηρίζει πως θα καταγράψει ρεκόρ συγκομιδής φέτος και όπως φαίνεται θα εκμεταλλευτεί την άνοδο των τιμών διεθνώς.

Η Ινδία – ένας από τους άλλους μεγάλους προμηθευτές στον κόσμο – είχε παρέμβει, λέγοντας ότι στόχευε σε εξαγωγές ρεκόρ φέτος.

Στη χώρα μάλιστα αντιστοιχεί επίσης το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων σιτηρών, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα μεγάλο πλεόνασμα που προκύπτει από τη μεγάλη αγροτική επίδοση. Εδώ και μήνες Θεωρείται ως μια χώρα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη των ελλείψεων που καταγράφονται παγκοσμίως.

Η Κυβέρνηση δε, όπως αναφέρουν οι New York Times, το προηγούμενο διάστημα προέτρεπε τους εγχώριους παραγωγούς σιταριού να αδράξουν την ευκαιρία για υψηλές εξαγωγές λόγω της έλλειψης αλλά και των αυξημένων τιμών.

Τώρα όμως, η Ινδία λέει πως πρέπει πρώτα να μεριμνήσει για την δική της επισιτιστική ασφάλεια ενώ ειδικοί, όπως αναφέρει το BBC, υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός που προκαλεί την εκτίναξη των εγχώριων τιμών, μαζί με έναν ξαφνικό καύσωνα που προκάλεσε φόβους για μια μικρή συγκομιδή, βρίσκονται πίσω από την απόφαση της χώρας.

Η ίδια η απόφασή όμως θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο καθώς το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας, επάρκειας και εκτίναξης των τιμών, αποτελεί πλέον μείζον πρόβλημα.

Μάλιστα ήταν βασικό θέμα συζήτησης κατά την συνεδρίαση των ΥΠΕΞ των χωρών της G7 ενώ η ΕΕ, επιστρατεύει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα των κρατών-μελών για να βοηθήσουν και να διευκολύνουν κατά το δυνατό τις εξαγωγή και διακίνηση σιτηρών από την Ουκρανία.

Με πληροφορίες από BBC και New York Times

Πηγή: Huffingtonpost.gr