Λιμνάζει ο πόλεμος - Η ρωσική εισβολή εισέρχεται σε τρίτη φάση - Πρώτη φορά Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία αναζητούν εκεχειρία - Η Γαλλία πιέζει το Κίεβο

Το Παρίσι επιχειρεί να πιέσει το Κίεβο για την εξεύρεση μίας διεξόδου από την πολεμική σύγκρουση – Ουκρανικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Μακρόν είχε προτείνει στον Ζελένσι να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία – Στα ανατολικά επικεντρώνονται οι επιχειρήσεις της Ρωσίας

Μία απροσδόκητη κινητικότητα εκδηλώνεται τα τελευταία 24ωρα στο Ουκρανικό, την ώρα που ο κίνδυνος μίας κλιμάκωσης του πολέμου αυξάνεται και οι φόβοι για μία παρατεταμένη σύγκρουση με καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως – όπως η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση – εντείνονται.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επικοινώνησε για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, από τον οποίο ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός, προτείνοντάς του παράλληλα να υπάρχει ανοιχτή γραμμή μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Η βολιδοσκόπηση ήταν άκαρπη, αλλά και το μόνο το γεγονός της επικοινωνίας φανερώνει, κατά πολλούς ότι υπάρχει μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πεδίο συνεννόησης.

Η κίνηση αυτή της Ουάσιγκτον έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την παρέμβαση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να μιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να βρουν μία λύση και να σταματήσει ο πόλεμος.

Αλλά τα όσα είπε ο ίδιος ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και αποκάλυψε επίσης ο ουκρανικός τύπος δείχνουν ότι και το Παρίσι επιχειρεί να πιέσει το Κίεβο για την εξεύρεση μίας διεξόδου από την πολεμική σύγκρουση.

Σύμφωνα με ουκρανικά δημοσιεύματα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει στον Ζελένσι να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση και να σταματήσει ο πόλεμος. Για αυτό το λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή ότι «δεν πρέπει να αναζητούμε μια διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει εις μάτην», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να χάσουμε έδαφος για να σώσουμε κάτι για κάποιον».

«Ξέρω ότι ήθελε να έχει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά δεν τα είχε» είπε ο Ζελένσκι για τον Μακρόν, σημειώνοντας με έμφαση ότι «μέχρις ότου η ίδια η Ρωσία θελήσει και καταλάβει ότι έχει ανάγκη δεν θα αναζητήσει καμιά διέξοδο… ο χρόνος για να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι με τη Ρωσία τελείωσε, δεν είναι πλέον δυνατόν».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν είχε δηλώσει προ ημερών ότι για να υπάρξει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία πρέπει να βρεθεί μία ειρηνική λύση «χωρίς να ταπεινώνεται η Ρωσία».

Το γραφείο τη γαλλικής προεδρίας διέψευσε τους ισχυρισμούς περί πιέσεων στο Κίεβο για εδαφικές παραχωρήσεις. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ποτέ και τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ζελένσκι. Έλεγε πάντα ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που αποφασίζουν τους όρους της διαπραγμάτευσής τους με τους Ρώσους», επισημαίνει το Παρίσι.

Τρίτη φάση της εισβολής

Με τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις να έχουν επίκεντρο το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, αλλά και περιοχές στα κεντρικά της χώρας, χωρίς να είναι σαφές πώς και τι ακριβώς θέλουν να κάνουν στο νότιο, παραθαλάσσιο μέτωπο, το Κίεβο εκτιμά ότι η ρωσική εισβολή μπαίνει στην τρίτη της φάση.

Ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Βίκτορ Αντρούσιφ, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι κατά τη νέα φάση τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν κύριο στόχο να υπερασπιστούν τα εδάφη στα οποία απέκτησαν μέχρι στιγμής, μετά από δυόμισι και πλέον μήνες επιθέσεων. Ο Ουκρανός αξιωματούχος εκτιμά ότι αυτή η φάση του πολέμου θα έχει παρατεταμένες μάχες. Κατά την ανάλυσή του, η πρώτη φάση ήταν η προσπάθεια να καταληφθεί η Ουκρανία «μέσα σε λίγες ημέρες», κάτι που δεν το κατάφεραν οι ρωσικές δυνάμεις, ενώ η δεύτερη είχε στόχο να περικυκλωθούν οι ουκρανικές δυνάμεις και να ηττηθούν σε διάφορες πολιορκημένες περιοχές.

Το συμπέρασμα του Αντρούσιφ είναι ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν έναν παρατεταμένο πόλεμο, ώστε μέσα από μία μακρά πίεση προς τη Δύση και το Κίεβο να πετύχουν τη διαπραγμάτευση που θέλουν.