Απάντηση Λευκού Οίκου στις ρωσικές απειλές - Στηρίζουμε τις κινήσεις Φινλανδίας-Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι θα στηρίξει κάθε κίνηση από τη Φινλανδία και τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Θα στηρίζαμε ένα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία ή/και τη Σουηδία εφόσον το υποβάλουν. Θα σεβαστούμε όποια απόφαση λάβουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, σε δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα τις μετατρέψει αυτόματα από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και σε πιθανούς στόχους της Ρωσίας.

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, πρώτος αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα βρεθούν αντιμέτωπες με την απάντηση της ρωσικής πλευράς.

«Αν υπάρχουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, τότε θα γίνουν στόχος – ή πιθανός στόχος – για χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι. «Το ΝΑΤΟ είναι πολύ εχθρική συμμαχία για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, από ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού, με όλους τους κινδύνους μιας τέτοιας εξέλιξης».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πολάνσκι υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια της Ευρώπης, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».