Τα τελευταία βήματα για την υποβολή αιτήματος ένταξης στο ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να κάνουν η Φινλανδία και η Σουηδία ενώ ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά στη σκιά των απειλών της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο αναμένεται σήμερα Πέμπτη να δηλώσει την υποστήριξη του για το βήμα αυτό, ενώ το ίδιο πιθανώς θα ανακοινώσουν και οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες στη Σουηδία μετά από συνεδρίαση την Κυριακή.
Καταλύτης για την κίνηση αυτή ήταν η ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία και με το βήμα αυτό οι δύο σκανδιναβικές χώρες επιδιώκουν να αποτρέψουν την επιθετικότητα της Μόσχας παρά τις απειλές που εκτόξευσε κατά Φινλανδίας και Σουηδίας αν ενταχθούν στη Συμμαχία,, Η επίθεση στην Ουκρανία ώθησε σε μεταστροφή της κοινής γνώμης στις δύο χώρες της βόρειας Ευρώπη.
«Ο πρόεδρος Πούτιν νόμιζε ότι θα προκαλέσει διχασμό, αλλά πέτυχε το αντίθετο», δήλωσε χθες η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό ομόλόγο της, Μπόρις Τζόνσον. «Στεκόμαστε σήμερα εδώ, πιο ενωμένοι από ποτέ με τη φιλοδοξία να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας», πρόσθεσε.
Η αλλαγή στάσης σε Φινλανδία και Σουηδία μετά από δεκαετίες ουδετερότητας
Όταν άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία η πολιτική ηγεσία της Φινλανδίας κινήθηκε γρήγορα διαπιστώνοντας μια τεράστια αλλαγή στις απόψεις της κοινής γνώμης και την απροθυμία της Ρωσίας να σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία των γειτονικών της χωρών, θυμίζει το Bloomberg. Επιδόθηκαν σε διπλωματική περιοδεία σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, για να εξασφαλίσουν υποστήριξη για το ενταξιακό τους αίτημα, ενώ παράλληλα ώθησαν και τη Σουηδία να κινηθεί ανάλογα.
Ζώντας στη σκιά της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας ο πληθυσμός των 5,5 εκατ. της Φινλανδίας υπερασπίζεται μια μεθοριακή γραμμή μήκους 1.300 χλμ. Δύο πόλεμοι με την ΕΣΣΔ τον 20ο αι., πάνω από ένας αιώνας κατοχής από τη ρωσική αυτοκρατορία και αναρίθμητες συγκρούσεις τους προηγούμενους αιώνες άφησαν τα σημάδια τους στους πραγματιστές και πανέτοιμους να αμυνθούν Φινλανδούς.
Η Σουηδία των δέκα εκατ. κατοίκων εδώ και δύο αιώνες δεν έχει διεξάγει πόλεμο και η εξωτερική πολιτική της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επικεντρώθηκε στη στήριξη της δημοκρατίας διεθνώς, στον πολυμερή διάλογο και στον πυρηνικό αφοπλισμό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια άλλαξε κατεύθυνση. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία προ οκταετίας η Σουηδία άρχισε σταδιακά να αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες και να επιζητεί στενότερη συνεργασία με τις χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Το παζλ συμπληρώνεται
Το πράσινο φως που αναμένεται να ανάψει σήμερα ο πρόεδρος της Φινλανδίας θα βάλει στη θέση του ένα από τα τελευταία κομμάτια του παζλ, ενόψει της απόφασης το Σάββατο των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού. «[Οι Ρώσοι] είναι έτοιμοι να επιτεθούν σε μια γειτονική χώρα. Άρα, αν ρωτάτε πώς βλέπουν την πιθανή ένταξη της Φινλανδίας, αν γίνει αυτό, η απάντησή μου σε αυτούς είναι: “εσείς το προκαλέσατε, κοιταχτείτε στον καθρέφτη”», είπε χθες ο Σάουλι Νιινίστο.
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, που δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση της, ίσως ανακοινώσει κι αυτή σήμερα την υποστήριξή της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σε μια τέτοια περίπτωση η πολιτική ηγεσία της χώρας θα ενωθεί πίσω από τον κοινό στόχο καθιστώντας τυπική διαδικασία την επίσημη απόφαση του Προέδρου μαζί με υπουργούς της κυβέρνησης, κάτι που αναμένεται την Κυριακή, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Αύριο Παρασκευή η Σουηδία σχεδιάζει να δώσει στη δημοσιότητα μια έκθεση για τις επιλογές της αναφορικά με την ασφάλεια της χώρας, που περιλαμβάνουν απόψεις απ’ όλο το πολιτικό φάσμα, προτού λάβουν την απόφαση οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες την Κυριακή. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα φέρει τη Φινλανδία και τη Σουηδία υπό την ομπρέλα του Άρθρου 5, το οποίο εγγυάται ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου συνιστά επίθεση σε όλους τους συμμάχους και άρα κάθε εχθρός θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ να τα βάλει με μια αμυντική συμμαχία δεκάδων χωρών.
Σουηδία: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την άμυνα των σκανδιναβικών χωρών, εκτιμά ο υπουργός Αμυνας
Κι όλα αυτά καθώς η Ρωσία έχει απειλήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία με «σοβαρές συνέπειες» και ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και υπερηχητικών πυραύλων στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, κίνηση που σύμφωνα με τη γειτονική Λιθουανία έχει κάνει ήδη εδώ και χρόνια η Μόσχα. Υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει για διάφορες κακόβουλες δραστηριότητες της Μόσχας, όπως επί παραδείγματι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και κυβερνοεπιθέσεις.
Πριν την εισβολή στην Ουκρανία ο Βλαντιμιρ Πούτιν είχε απαιτήσει από το ΝΑΤΟ εγγυήσεις ότι δεν θα συνεχίσει την προς Ανατολάς επέκταση. Όπως κατέληξε ο πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της φινλανδικής Βουλής, Πέτρι Όρπο, στην τοποθέτησή του την Τρίτη, η ασφάλεια έγκειται στους αριθμούς. «Δεν μπορούμε πλέον να πιστεύουμε ότι η Φινλανδία θα παρασυρθεί σε πόλεμο μόνο ως μέρος μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να είναι μόνη της στόχος της ρωσικής επιθετικότητας και πολέμου», είπε.