Πρόσκληση Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου - Επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ

Συνάντηση εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στην Ουκρανία και με τη Ρωσία να εμμένει στην κλιμάκωση των επιθέσεων

Στις ΗΠΑ θα μεταβεί στις 18 Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η συνάντηση θα επικεντρωθεί στα σημεία που δημιουργούν προστριβές αλλά και στην ενδυνάμωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών θα γίνει ενώ η Άγκυρα επιχειρεί να διαδραματίσει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο. Εκφράζει την πεποίθηση ότι ενδεχομένως να οργανωθεί νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών στην Τουρκία ανάμεσα στις δύο πλευρές και τα Ηνωμένα Έθνη.

Μπλίνκεν: Πρέπει να γίνουν γρήγορα οι πωλήσεις όπλων στη Τουρκία για να μην στραφεί στη Ρωσία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε τονίσει, πριν από λίγες εβδομάδες, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κινήσουν τις διαδικασίες και να επιταχύνουν τις πωλήσεις όπλων σε χώρες που συνεργάζονται με τη Ρωσία όπως η Τουρκία και η Ινδία.

Σχολιάζοντας την αμερικανική εξωτερική πολιτική στη σύνοδο προϋπολογισμού της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε δηλώσεις για τις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ σε ξένες χώρες, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπλίνκεν κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση του βουλευτή της Νότιας Καρολίνας Τζο Γουίλσον: «Για μένα, οι ξένες στρατιωτικές μας πωλήσεις παρεμποδίζονται από περιττή γραφειοκρατία. Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη γραφειοκρατία για να βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας όπως η Τουρκία και η Ινδία, για παράδειγμα»;

«Ορισμένες χώρες, όπως είπα νωρίτερα, επανεξετάζουν τις σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και χώρες που είχαν μακροχρόνιες αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία. Εάν βρισκόμαστε στη θέση να είμαστε εταίροι τους, με τρόπους που ίσως δεν θα μπορούσαμε πριν μερικές δεκαετίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση» είχε ακόμη πει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.