Τουλάχιστον δύο νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε σχολείο του Λουχάνσκ - Στους 60 οι εγκλωβισμένοι

Σχολείο στην περιοχή του Λουγκάνσκ στο χωριό Μπιλοχορίβκα, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο 90 άμαχοι, βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Από το βομβαρδισμό σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι ενώ άλλοι 60 που παραμένουν κάτω τα συντρίμμια. Ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ Σερχίι ΓκαΪντάι εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Τριάντα άτομα έχουν διασωθεί.

«Επτά από αυτούς είναι τραυματισμένοι», έγραψε ο Γκαϊντάι σε ανάρτησή του στο Telegram. «Εξήντα άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν πεθάνει κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων». «Σχεδόν ολόκληρο το χωριό κρυβόταν (στο σχολείο). Όλοι όσοι δεν είχαν φύγει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ζελέκσνι: Προς τη β’ φάση της εκκένωσης του Αζοφστάλ

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι από το εργοστάσιο χάλυβα στο Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, έχουν απομακρυνθεί πλέον όλοι οι άμαχοι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσι δήλωσε ότι συνολικά 300 άμαχοι διασώθηκαν.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται πλέον για τη δεύτερη φάση της εκκένωσης του Αζοφστάλ επικεντρώνοντας στους τραυματίες και τους υγειονομικούς.

«Φυσικά, εάν όλοι τηρήσουν τις συμφωνίες. Φυσικά, εάν δεν υπάρξουν ψέματα» είπε ο Ζελένσκι και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση και των μαχητών, «όλων των ηρώων που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό».

Συναγερμός στο Κίεβο για την επέτειο της 9ης Μαΐου

Ο δήμαρχος του Κιέβου κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μείνουν μέσα την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα κατά την επέτειο δηλαδή της Ημέρας της Νίκης, καθώς δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν χθες περιοχές στην Ουκρανία. Το λιμάνι της Οδησσού έγινε σήμερα στόχος ρωσικών πυραύλων σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της περιφερειακής διοίκησης Σέρχιι Μπράτσουκ.

Ο Μπράτσουκ είπε, επίσης, ότι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στην πόλη, αφότου στόχοι στην περιοχή περιμετρικά της Οδησσού επλήγησαν από τέσσερις πυραύλους νωρίτερα σήμερα.

Εν τω μεταξύ ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από αεροσκάφος έπληξαν δύο περιοχές κοντά στα ρωσικά σύνορα, στην περιοχή Σούμι, στη βόρεια Ουκρανία, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.

Ένα συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από τα πλήγματα στις κοινότητες Μιροπίλσκε και Χότιν, έγραψε ο Ζιβίτσκιι σε ανάρτησή του στο Telegram.

Από την άλλη η Ουκρανία ότι κατέστρεψε ένα ρωσικό αποβατικό πλοίο, κοντά στο Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα, που έγινε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης έναντι της ρωσικής εισβολής.

Ένα μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 «έπληξε ένα αποβατικό πλοίο κλάσης 11770 Serna, όπως και δύο πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος τύπου Tor», ανέφερε στο Facebook το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.