Αναφορές για νέο χτύπημα σε ρωσική φρεγάτα στη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία έχει υποστεί μια σειρά ταπεινωτικών στρατιωτικών οπισθοδρομήσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Μετά τη βύθιση, τον προηγούμενο μήνα, της ναυαρχίδας του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα, του «Moskva», νέες αναφορές -οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από ανεξάρτητη πηγή- έρχονται να δημιουργήσουν «πονοκέφαλο» στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα τελευταία λεπτά κυκλοφορούν, κυρίως μέσω Twitter, φήμες ότι ακόμη ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο φλέγεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Πρόκειται για τη φρεγάτα κατηγορίας «Admiral Grigorovich», «Ναύαρχος Μακάροφ», του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού που φέρεται να έχει πάρει φωτιά κοντά στο νησί Zmiiny, στη Μαύρη Θάλασσα.

Η αιτία της πυρκαγιάς δεν είναι γνωστή προς το παρόν, ενώ φέρεται να βρίσκονται παγιδευμένα αυτή τη στιγμή στο πλοίο πολλά άτομα.

Η ρωσική πλευρά δεν έχει σχολιάσει ακόμη την κατάσταση, ενώ ούτε η ουκρανική έχει διαρρεύσει κάτι.

 

Το δημοσίευμα του Forbes

Εντύπωση προκαλεί, πάντως -αν και είναι πολύ πιθανό να πρόκειται περί σύμπτωσης- δημοσίευμα του Forbes λίγες ώρες πριν, στο οποίο αναφερόταν πως το «Ναύαρχος Μακάροφ» ίσως να είναι ο επόμενος στόχος της Ουκρανίας.

Όπως χαρακτηριστικά έγραφε «μετά τη βύθιση του Moskva από ουκρανική πυραυλική συστοιχία στις 14 Απριλίου, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει περιοριστεί σε μόλις τρία μεγάλα μαχητικά πλοία επιφανείας. Το καλύτερο και σημαντικότερο από αυτά θα μπορούσε να είναι η νέα φρεγάτα Admiral Makarov».

» Πρόκειται για τον επόμενο -ίσως- στόχο για τα ουκρανικά πληρώματα και τους χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι από τους καλύτερους αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune έχουν απομείνει στο ουκρανικό ναυτικό ή αν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 του Κιέβου κυνηγούν τη ρωσική φρεγάτα στη Μαύρη Θάλασσα.

 

» Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι οι διοικητές του ρωσικού στόλου αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πλοίαρχος της φρεγάτας «Admiral Makarov» έχει καταβάλει προσπάθειες να την κρατήσει μακριά από τις ουκρανικές ακτές.

» Η απόσταση (σ.σ. από τις ακτές) θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του πλοίου. Ωστόσο, η απόσταση δυσκολεύει τη φρεγάτα από το να κάνει τη δουλειά της, να προστατεύει δηλαδή τα άλλα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας από αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις.

» Η «Admiral Makarov», που τέθηκε σε επιχειρησιακή δράση το 2017, είναι το τρίτο, τελευταίο και πιο σύγχρονο πλοίο στην κατηγορία της. Και οι τρεις φρεγάτες κλάσης «Admiral Grigorovich» ανήκουν στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Οπλισμένες με 24 πυραύλους επιφανείας-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Buk και οκτώ πυραύλους κρουζ Kalibr, οι φρεγάτες μπορούν να συνοδεύουν άλλα πλοία και επίσης να επιτίθενται σε στόχους στην ξηρά».

 

Με αμερικανική καθοδήγηση βυθίστηκε το Moskva

Σημειώνεται πως, κατά δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, δεδομένα που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επέτρεψαν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να βυθίσουν το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva στα μέσα Απριλίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση πάντως δεν ήταν ενήμερη για τα σχέδια των ουκρανικών δυνάμεων να πλήξουν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, διατείνονται οι εφημερίδες Washington Post και New York Times, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι ΗΠΑ έδωσαν στο Κίεβο στοιχεία για την ακριβή θέση του καταδρομικού, εξήγησε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βυθίστηκε στα μέσα του περασμένου μήνα. Η Ουκρανία υποστήριξε ότι έπληξε το καταδρομικό με πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptun. Η Μόσχα το διέψευσε, ανακοινώνοντας πως το πλοίο βυθίστηκε εξαιτίας πυρκαγιάς και έκρηξης μέρους του οπλισμού που έφερε στο κατάστρωμα.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού τέθηκε σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Μετονομάστηκε («Μόσχα») μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, ανθυποβρυχιακά όπλα και αντιαεροπορικά συστήματα (το θαλάσσιο αντίστοιχο του επίγειου συστήματος S-300), το καταδρομικό αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα για να εγγυάται την αντιαεροπορική άμυνα των υπολοίπων ρωσικών πολεμικών ανοικτά των ουκρανικών ακτών και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.