Πυρηνική προσομοίωση πραγματοποίησε η Μόσχα - Επίδειξη δύναμης απο τη Ρωσία

Σε επίδειξη ισχύος προχώρησε η Ρωσία με την τελευταία της στρατιωτική άσκηση – Η «παρέλαση» πυρηνικών όπλων λειτουργεί ως ακόμα μια απειλή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν  – Δεν έχει διαψεύσει ποτέ μια ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση

Νέο μήνυμα με στόχο τη Δύση στέλνει η Ρωσία με την «ηλεκτρονική εκτόξευση» συστημάτων πυρηνικών πυραύλων που δοκιμάζει. Οι φόβοι για μια πυρηνική επίθεση που θα βάλει τον πόλεμο στην Ουκρανία σε μια ακόμα πιο εφιαλτική φάση, εντείνονται.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικές της δυνάμεις έκαναν άσκηση προσομοίωσης πυραυλικών πλήξεων με πυρηνική ισχύ στο δυτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, εν μέσω της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία.  Η ανακοίνωση έγινε την 70ή ημέρα της στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία, που μετρά χιλιάδες νεκρούς και περισσότερα από 13 εκατομμύρια εκτοπισμένους στη χειρότερη προσφυγική κρίση που βιώνει η Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όσο και οι εκπρόσωποί του κατά καιρούς δεν έχουν διαψεύσει ποτέ με ευθύ τρόπο μια ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση στα εδάφη της Ουκρανίας. Οι Ντμίτρι Πεσκόφ, Σεργκέι Λαβρόφ, Σεργκέι Σοϊγκού και άλλα μέλη της κυβέρνησης του Κρεμλίνου, όσες φορές ερωτήθηκαν απαντούσαν πως «για την ώρα δεν είναι κάτι που εξετάζεται».

Κατά τη διάρκεια των πολεμικών ασκήσεων της Ρωσίας στη Βαλτική Θάλασσα που βρίσκεται μεταξύ των μελών της ΕΕ, της Πολωνίας και της Λιθουανίας, η Ρωσία εξασκήθηκε σε προσομοίωση «ηλεκτρονικών εκτοξεύσεων» των κινητών βαλλιστικών πυραυλικών συστημάτων Iskander με πυρηνικές δυνατότητες, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Μετά την εκτέλεση των «ηλεκτρονικών» εκτοξεύσεων, το στρατιωτικό προσωπικό πραγματοποίησε έναν ελιγμό για να αλλάξει τη θέση του προκειμένου να αποφύγει «ένα πιθανό πλήγμα αντιποίνων», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας. Οι μάχιμες μονάδες εξασκήθηκαν επίσης σε «ενέργειες σε συνθήκες ακτινοβολίας και χημικής μόλυνσης».

Η Ρωσία έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση υψηλού συναγερμού λίγο μετά την αποστολή στρατευμάτων από τον Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έχει προειδοποιήσει για «αστραπιαία» αντίποινα εάν η Δύση παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Παρατηρητές λένε ότι τις τελευταίες ημέρες, η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας προσπάθησε να κάνει τη χρήση πυρηνικών όπλων πιο «εύπεπτη» στο κοινό.  «Εδώ και δύο εβδομάδες ακούμε από τις τηλεοπτικές οθόνες μας ότι πρέπει να ανοίξουν τα πυρηνικά σιλό», δήλωσε την Τρίτη ο εκδότης ρωσικής εφημερίδας και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ.

Λαβρόφ: «Ο κίνδυνος για πυρηνικά είναι σοβαρός»

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν επί του παρόντος και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων.

«Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί» είπε προ ημερών ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου.

«Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε» πρόσθεσε.