Τελεσίδικη η διχοτόμηση της Ουκρανίας σύμφωνα με τη Ρωσία - Απειλές προς Φιλανδία και Σουηδία

Η Ρωσία μιλά για νέα εδαφική πραγματικότητα στην Ουκρανία – Οι ΗΠΑ έδωσαν «διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά της Σουηδίας» σε περίπτωση που αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Ένα βήμα πέρα από τις συνήθεις απειλές κατά της Δύσης και την ασφυκτική πίεση προς το Κίεβο για συνθηκολόγηση, κάνει πλέον η Μόσχα μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων, με στόχους και στη νότια και δυτική Ουκρανία για να αποκόψει τη στρατιωτική βοήθεια που φτάνει από Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη.

Ζητά από τις δυτικές χώρες και την κυβέρνηση Ζελένσκι να αποδεχθούν επίσημα τη διχοτόμηση της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας τον έλεγχο που έχει ο ρωσικός στρατός σε εδάφη της χώρας, μετά από 70 ημέρες εισβολής. Να συμφωνήσουν δηλαδή ότι όχι μόνο η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία, αλλά και ότι η περιφέρεια του Ντονμπάς είναι πια ανεξάρτητη περιοχή – για «νέες εδαφικές πραγματικότητες» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα!

Η απαίτηση αυτή του Κρεμλίνου διατυπώνεται λίγες μέρες την ημερομηνία ορόσημο της 9ης Μαΐου, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να ανακοινώσει στην επέτειο της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέτυχε τους στόχους της.

Παράλληλα η κίνηση αυτή της Μόσχας συνοδεύεται και με νέες απειλές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών, που στέλνουν όπλα στο Κίεβο ότι αυτές οι αποστολές για βοήθεια προς την Ουκρανία αποτελούν νόμιμους στρατιωτικούς στόχους για τις ρωσικές δυνάμεις. Χθες μάλιστα διατυπώθηκαν και προειδοποιήσεις προς την Σουηδία και τη Φινλανδία ότι η ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα έχει συνέπειες.

Όλα αυτά σε μία κρίσιμη καμπή για την τύχη των αμάχων στην χαλυβουργία Αζοφστάλ, τελευταίο σημείο αντίστασης στη Μαριούπολη, όπου σήμερα αναμένεται να ανοίξουν διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων, όπως δεσμεύτηκε η Μόσχα, με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι να απευθύνει δραματική έκκληση στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να σωθούν όσοι έχουν εγκλωβιστεί εκεί.

Παράλληλα στο ενεργειακό πεδίο και ενώ η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη για το πλήρες εμπάργκο στα ρωσικά καύσιμα – σήμερα θα γίνουν νέες συζητήσεις στις Βρυξέλλες – η Μόσχα φαίνεται ότι βρήκε στην Ινδία κυρίως, την εναλλακτική λύση να διαθέσει το πετρέλαιο που «κόβουν» οι δυτικές χώρες, έστω και αν χρειάζεται να το πουλά με σημαντικά μειωμένη τιμή.

Η Ρωσία μιλά για νέα εδαφική πραγματικότητα στην Ουκρανία

Τη νέα κατάσταση, όπως θεωρεί η Μόσχα ότι έχει δημιουργήσει στην Ουκρανία ο πόλεμος και η ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, ανέλαβε να περιγράψει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα (σε συνέντευξή της σε ισπανική εφημερίδα), καθιστώντας έτσι σαφείς τις επιδιώξεις του Κρεμλίνου.

Όπως είπε «η επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία και η ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι εδραιωμένες εδαφικές πραγματικότητες που το Κίεβο και οι αρχές άλλων χωρών πρέπει να αναγνωρίσουν». Πρόσθεσε με έμφαση ότι «πρόκειται για ήδη καθιερωμένες εδαφικές πραγματικότητες, που προέκυψαν εξαιτίας της πολιτικής των ίδιων των αρχών του Κιέβου, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία μέσω ενός νεοναζιστικού πραξικοπήματος το 2014. Η Κριμαία επέστρεψε στη Ρωσία, οι Λαϊκές Δημοκρατίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ έγιναν ανεξάρτητες οντότητες. Πρέπει να σεβαστούμε τη νόμιμη και τεκμηριωμένη επιλογή των λαών και το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση, όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ».

Απειλές σε ΝΑΤΟ, ένταση με Σουηδία και Φινλανδία

Το μήνυμα της Ζαχάροβα έρχεται την ώρα που η Μόσχα βομβαρδίζει στόχους σχεδόν σε όλη την Ουκρανία – χθες σημειώθηκαν επιθέσεις στο Ντνίπρο, στα κεντρικά της χώρας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ανασύνταξη 22 ταγμάτων, με στόχο κατάληψη των πόλεων Κραματόρσκ και Σεβεροντονέτσκ στο Ντονμπάς – και ενώ πυκνώνουν οι απειλές προς το ΝΑΤΟ.

Με δηλώσεις του την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ξεκαθάρισε ότι ο ρωσικός στρατός θα στοχεύσει τις μεταφορές όπλων από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, επιτείνοντας τις ανησυχίες για επίθεση σε ΝΑΤΟϊκές χώρες που στηρίζουν το Κίεβο.

Η ίδια η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι η (ενδεχόμενη) ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, θα τις μετατρέψει σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας, «με όλες τις επακόλουθες συνέπειες και για τις διαχρονικά δοκιμασμένες σχέσεις καλής γειτονίας μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε αυτές τις απειλές, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε, δήλωσε χθες βράδυ ότι η χώρα της έλαβε διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες πως θα έχει υποστήριξη κατά την περίοδο που θα μεσολαβήσει μέχρι την επικύρωση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και εφόσον βέβαια η Στοκχόλμη καταθέσει σχετικό αίτημα.

Η Λίντε είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό της Άντονι Μπλίκεν και δήλωσε αμέσως μετά ότι δεν αισθάνεται πολύ σίγουρη μετά τη διαβεβαίωση που έλαβε από την Ουάσιγκτον, αν και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για «συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας», όπως αυτές που αποκτά μια χώρα που είναι πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ.

Θρίλερ στο Αζοφστάλ, ανοίγουν διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη θα ανοίξουν από σήμερα και μέχρι το Σάββατο, κατά τις ώρες από το 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα), σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η αποχώρηση θα αφορά στο εργατικό προσωπικό, σε γυναίκες και παιδιά, «η παρουσία των οποίων στις υπόγειες εγκαταστάσεις του εργοστασίου κοινοποιήθηκε για άλλη μια φορά από τις αρχές του Κιέβου». Αναφέρεται επίσης ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και οι ρωσόφωνες δυνάμεις του Ντονέτσκ θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες και θα αποσυρθούν σε ασφαλή απόσταση, ώστε οι άμαχοι να μπορούν να πάνε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξουν, τόσο προς το έδαφος της Ρωσίας όσο και προς περιοχές που ελέγχονται από τις αρχές του Κιέβου».

Η αγωνία για τους αμάχους είχε κορυφωθεί την Τετάρτη, μετά τις νέες επιθέσεις που αναφέρθηκε ότι εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις για τον πλήρη έλεγχο του Azovstal, αν και η Μόσχα διέψευσε ότι υπήρξε επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χαλυβουργία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, να βοηθήσει να σωθούν οι τραυματίες που βρίσκονται στο Azovstal. Όπως είπε ο Ζελένσκι στον Γκουτέρες, «η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί κάτω κινδυνεύει. Ζητούμε τη βοήθειά σας για να τους σώσουμε».

Νωρίτερα οι ουκρανικές αρχές είχαν κάνει γνωστό ότι οι νέες ρωσικές επιθέσεις για την καταστροφή των εγκαταστάσεων ήταν χωρίς αποτέλεσμα, ενώ υπήρξαν και πληροφορίες ότι στις επιθέσεις αυτές χρησιμοποιήθηκε και θερμοβαρική βόμβα.