Σουηδία: Διχοστασία στους σοσιαλδημοκράτες με αφορμή την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σημαντικό στέλεχος του κυβερνώνοντος κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών υπενθυμίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει την μακρά ιστορία ουδετερότητας που έχει

Δημόσιες διαφωνίες στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία προκαλεί η διατυπωμένη πρόθεση της κυβέρνησης της Μαγκνταλένα Αντερσον να ζητήσει η χώρα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κινητοποίησε τη Σουηδία και την Φινλανδία, ωθώντας τις κυβερνήσεις προς την Βορειοατλαντική Συμμαχία, με την οποία ήδη έχουν συνεργασία.

Στη Φινλανδία τα δύο τρίτα των υπουργών, μεγάλος αριθμός βουλευτών και η πλειονότητα της κοινής γνώμης τάσσονται υπέρ της ένταξης, ενώ  ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 12 Μαΐου. Από την πλευρά της η απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Σουηδία αναμένεται το αργότερο στις 24 Μαΐου.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, πάντως, δεν θα ήθελαν να δουν ένα ρήγμα στις τάξεις τους πριν από τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο.

Παρά ταύτα, αναφέρει ο Guardian, μέσα στο κυβερνών κόμμα στη Σουηδία έχουν εμφανιστεί οι πρώτες διαφωνίες, πριν η χώρα ανακοινώσει την τελική της απόφαση.

Η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Ανίκα Στραντχαλ υπενθύμισε ότι η Σουηδία έχει μακρά ιστορία ουδετερότητας και αγώνα σε ζητήματα ειρήνης και αφοπλισμού, την οποία δεν πρέπει και να εγκαταλείψει. Η Στραντχαλ είναι επικεφαλής της πτέρυγας των γυναικών του κόμματος, οπότε εκφράζει σημαντικό τμήμα της βάσης.

Η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το ενδεχόμενο της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, διατυπώνοντας αόριστες απειλές.