Μέτρα για την κατασκευή σταθμών LNG και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα προανήγγειλε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

‘Αμεσα μέτρα για την κατασκευή τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά και για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του πολέμου στη Γερμανία, ανακοίνωσαν σήμερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο κ. Σολτς δεσμεύθηκε να περάσει τον νόμο που θα διασφαλίζει ταχείες διαδικασίες για την κατασκευή σταθμών LNG πριν από τη θερινή παύση της λειτουργίας του κοινοβουλίου, ενώ η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί στο υπουργικό συμβούλιο μέχρι τη Δευτέρα. Επιπλέον, θα προωθηθεί νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων, η οποία, όπως είπε ο κ. Λίντνερ, θα προβλέπει π.χ. και το υποχρεωτικό άνοιγμα λογαριασμών των «υπόπτων» στη Γερμανία.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε πάντως επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέων πακέτων στήριξης για την άμβλυνση των οικονομικών βαρών των πολιτών. «Το κράτος δεν πρέπει να συμβάλει μέσω επιδοτήσεων στην περαιτέρω αύξηση των τιμών, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί», είπε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο καγκελάριος ανακοίνωσε ακόμη «εντατικότερη υποστήριξη», π.χ. με αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων, για όσους έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία προκειμένου να βρουν καταφύγιο στη Γερμανία και αναζητούν εργασία. Το ίδιο θα ισχύσει, διευκρίνισε, και για όσους έχουν εγκαταλείψει την Ρωσία για πολιτικούς λόγους.