Στις 12 Μαΐου η απόφαση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας

Στις 12 Μαΐου θα αποφασίσει η Φινλανδία αν θα καταθέσει αίτηση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε η φινλανδική εφημερίδα “Iltalehti”, επικαλούμενη ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, αργά το βράδυ της Κυριακής.

Η απόφαση για τη συμμετοχή στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα ληφθεί σε δύο βήματα, με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο να ανακοινώνει πρώτα, τη σύμφωνη γνώμη του για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ενώ θα ακολουθήσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εγκρίνοντας την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Πάντως, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Άν Λίντε δήλωσε χθες ότι είναι πρακτικά βέβαιο πως η Φινλανδία θα υποβάλει αίτημα.

«Γνωρίζουμε κατά το μάλλον ή ήσσον ότι (η Φινλανδία) θα υποβάλει αίτημα για να γίνει κράτος μέλος του NATO. Κι αυτό αλλάζει όλη την ισορροπία (…). Αν γίνει κράτος μέλος κάποια από τις (σκανδιναβικές) χώρες, ξέρουμε ότι οι εντάσεις θα αυξηθούν», δήλωσε η κυρία Λίντε στο SVT.

Ερωτηθείσα εάν αναμένει πως η Φινλανδία θα γίνει μέλος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, η κυρία Λίντε απάντησε «νομίζω πως μπορείτε να το πείτε αυτό με σιγουριά».

Τόσο η Φινλανδία, όσο και η Σουηδία θα αποφασίσουν για την πιθανή ένταξή τους στη στρατιωτική συμμαχία εντός εβδομάδων. Ο Φινλανδός ΥΠΕΞ δήλωσε την Παρασκευή πως ελπίζει Ελσίνκι και Στοκχόλμη να λάβουν παρόμοιες αποφάσεις ταυτόχρονα.

Σημειώνεται ότι η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Ελλάδα, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι Φινλανδία θα αποφασίσει αν θα αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ εντός των επόμενων εβδομάδων.