Ισχυρές εκρήξεις στο Κίεβο, μετά τη συνάντηση Γκουτέρες - Ζελένσκι

Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν απόψε στο Κίεβο, αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Το Κίεβο δέχθηκε απόψε βομβαρδισμούς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Οι δημοσιογράφοι του AFP βρέθηκαν σε μια πληγείσα περιοχή και ανέφεραν εκτεταμένες ζημιές σε κτίριο που είχε τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ στο σημείο είχαν αναπτυχθεί σωστικά συνεργεία και αστυνομικοί.

Σύμφωνα με το Reuters, πυκνός καπνός αναδύεται από το κέντρο της πόλης, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η αιτία για τις εκρήξεις. Το CNN επιβεβαιώνει τις πληροφορίες.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε σε ανάρτησή του στο Telegram δύο επιθέσεις σε μια από τις συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στο twitter αναφέρεται πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Η Ρωσία έπληξε το Κίεβο με πυραύλους κρουζ την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ @antonioguterres και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας@KirilPetkov επισκέπτονταν την πρωτεύουσά μας. Με αυτή την αποτρόπαια πράξη βαρβαρότητας η Ρωσία επιδεικνύει για άλλη μια φορά τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο», έγραψε στο twitter o υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα .

 Διαβεβαίωση Γκουτέρες ότι ο ΟΗΕ κάνει ό,τι μπορεί για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του Azovstal στη Μαριούπολη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα, μετά τις επαφές που είχε στο Κίεβο, ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του εργοστασίου χάλυβα στη Μαριούπολη, όπου έχουν βρει καταφύγιο στρατιώτες και άμαχοι.

«Στην παρούσα φάση, μπορώ μόνο να σας πω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να πραγματοποιηθεί (η εκκένωση). Δεν πρόκειται να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο που θα μπορούσε να υπονομεύσει αυτήν την πιθανότητα», είπε ο Γκουτέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι δήλωσε: «Θέλω να πιστεύω – όπως και οι συγγενείς όσων έχουν εγκλωβιστεί στο Azovstal (στο εργοστάσιο χάλυβα) – ότι ο γενικός γραμματέας (του ΟΗΕ) κι εμείς θα καταφέρουμε να έχουμε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα».