Ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια χάλυβα της Ουκρανίας άρχισε να επαναλειτουργεί

Ένα μεγάλο εργοστάσιο χάλυβα στην πόλη Κριβί Ριχ της κεντρικής Ουκρανίας άρχισε να επαναλειτουργεί σταδιακά, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος μαίνεται και τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται μόλις 60 χιλιόμετρα μακριά.

Το εργοστάσιο ArcelorMittal -όχι εκείνο της Μαριούπολης όπου έχουν οχυρωθεί στρατιώτες και άμαχοι- έθεσε ξανά σε λειτουργία μία υψικάμινο στις 9 Απριλίου, αφού είχε κλείσει και τις τέσσερις που διαθέτει όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το εργοστάσιο χάλυβα, ένα από τα μεγαλύτερα της Ουκρανίας, σχεδιάζει τις επόμενες ημέρες να θέσει σε λειτουργία και δεύτερη υψικάμινο, εφόσον δεν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάουρο Λονγκομπάρντο.

«Εξήντα χιλιόμετρα μακριά από εδώ βρίσκονται ρωσικά στρατεύματα, επομένως δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί σήμερα ή αύριο. Ελπίζουμε ότι ο ουκρανικός στρατός θα καταφέρει να απωθήσει τους εισβολείς», δήλωσε σήμερα ο Λονγκομπάρντο στο πρακτορείο Reuters.

«Φυσικά αναγνωρίζουμε το ρίσκο και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αφού το εργοστάσιο δεν μπορεί να χτυπηθεί μόνο από στρατιώτες αλλά και από πυραύλους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές θα μπορούσαν να διακοπούν εξαιτίας μιας μεγάλης καταστροφής στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το εργοστάσιο και τα κοντινά ορυχεία που διαχειρίζεται η ArcelorMittal λειτουργούν με περίπου το 94% του προσωπικού τους, σύμφωνα με την εταιρεία. Η τελευταία φορά στην 80ετή ιστορία του εργοστασίου που έκλεισαν όλες οι υψικάμινοι ήταν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν το εργοστάσιο είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.