Ζελένσκι: Η Ρωσία έφερε τον κόσμο «στο χείλος της καταστροφής» με την κατάληψη του Τσερνόμπιλ

Τη Μόσχα κατηγόρησε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι στην αρχή της ρωσικής εισβολής έφερε τον κόσμο «στο χείλος της καταστροφής» με την κατάληψη του σταθμού του Τσερνόμπιλ (σ.σ. όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία).

«Ο κόσμος βρέθηκε εκ νέου στο χείλος της καταστροφής, γιατί για τον ρωσικό στρατό η περιοχή και ο σταθμός του Τσερνόμπιλ ήταν σαν οποιοδήποτε έδαφος για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.

Από την πλευρά του ο Γκρόσι δήλωσε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας συμφώνησε να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση στην επισκευή των ζημιών του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ.

«Είναι εμφανές ότι υπάρχουν ζημιές και τις αξιολογούμε», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του στο Τσερνόμπιλ.

Τον Ρουμάνο πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο Κίεβο την Τρίτη ο Ζελένσκι

Τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Νικολάε Τσιούκα, υποδέχτηκε την Τρίτη στο Κίεβο ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

«Είμαστε ευτυχείς που σας συναντάμε. Χαιρόμαστε που βρήκατε τον χρόνο και την ευκαιρία να έρθετε στο Κίεβο σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα της υποστήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά της ρωσικής επιθετικότητας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τη Ρουμανία για την υποστήριξή της, στο κομμάτι της άμυνας και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρουμανία θα υποστηρίξει την Ουκρανία στην πορεία της προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.