Μολδαβία: Τους Ουκρανούς κατηγορεί για τις επιθέσεις ο ηγέτης της αυτόνομης Υπερδνειστερίας

Συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Μολδαβίας – «Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν», δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σαντού, η οποία είναι φιλοευρωπαία και επιδιώκει την ένταξη της Μολδαβίας στην Ε.Ε, αλλά όχι και στο ΝΑΤΟ 

Ο επικεφαλής της μολδαβικής αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας δήλωσε ότι η προέλευση των «ανώνυμων» βομβιστικών επιθέσεων  θα μπορούσαν να εντοπιστούν στην Ουκρανία, μετέδωσε την Τρίτη το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. Πρόκειται για μία σαφή κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, μετά από τις τελευταίες επιθέσεις σε στρατιωτική μονάδα και τις εκρήξεις που κατέστρεψαν κεραίες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού  δήλωσε την Τρίτη ότι οι επιθέσεις στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία περιοχή ήταν μια προσπάθεια από ομάδες εντός της Υπερδνειστερίας  να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή.

“Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία”, μεταδίδει το TASS επικαλούμενο δήλωση του Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, του αυτοαποκαλούμενου προέδρου της αποσχισθείσας περιοχής.

“Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση αυτή έχουν στόχο να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση”, πρόσθεσε.

Η Υπερδνειστερία δέχτηκε σειρά επιθέσεων τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αφότου στοχοποιήθηκε μια στρατιωτική μονάδα, εκρήξεις κατέστρεψαν το αρχηγείο κρατικής ασφάλειας της Υπερδνειστερίας και δύο εκρήξεις κατέστρεψαν κεραίες ραδιοφώνου από τη σοβιετική εποχή.

Οι δηλώσεις της προέδρου  της Μολδαβίας Μάγια Σαντού

Μετά από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Μολδαβίας, η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σαντού έκανε δηλώσεις, στις οποίες ανέφερε ότι η Μολδαβία δεν σχεδιάζει τον αποκλεισμό της Υπερδνειστερίας, ωστόσο θα υπάρχει αυξημένο επίπεδο επαγρύπνησης για την διαφύλαξη της σταθερότητας στην περιοχή, ενώ είπε ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις με την ρωσική πλευρά.

Οι σχέσεις Ρωσίας – Μολδαβίας είναι τεταμένες μετά από την εκλογή της Σαντού, η  οποία είναι φιλοευρωπαία και επιδιώκει την ένταξη της χώρας των 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ε.Ε , αλλά όχι και στο ΝΑΤΟ.

Η ανησυχία χτυπά «κόκκινο» έπειτα από σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν στην Υπερδνειστερία: Χθες, έκρηξη καταγράφηκε στην έδρα του τοπικού υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της αποσχισθείσας Δημοκρατίας στην πρωτεύουσα Τιρασπόλ, ενώ την Τρίτη εκρήξεις έπληξαν πύργο της ραδιοφωνίας καταστρέφοντας δύο κεραίες, στο χωριό Μαϊάκ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσε «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο ρώσος στρατηγός δήλωσε ότι η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την νότια Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίσει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά, προκαλώντας την διπλωματική αντίδραση της Μολδαβίας. Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική δύναμη 1500 ανδρών στην Υπερδνειστερία, ενώ της παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο, καθιστώντας την πλήρως εξαρτημένη από τη Μόσχα.