Βουλγαρία: Ο πρωθυπουργός ζητάει από τους πολίτες να δωρίσουν έναν μισθό τους για την Ουκρανία

H ασυμφωνία των κομμάτων που συμμετέχουν στην βουλγαρική κυβέρνηση για το θέμα της Ουκρανίας, προκαλεί «πονοκέφαλο» στον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ. Ζήτημα «αγκάθι», αποτελεί η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, που δεν βρίσκει σύμφωνο το Σοσιαλιστικό Κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση, το οποίο έχει προειδοποιήσει ευθέως με άρση της εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πλειοψηφία, εάν ο Πέτκοφ ακολουθήσει τις υποδείξεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Η Βουλγαρία είναι μια από τις λίγες της Ε.Ε. που δεν έχει στείλει ακόμη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, προς υπεράσπιση της ρωσικής επιθετικότητας. Το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει απειλήσει ευθέως πως θα ανατρέψει την κυβέρνηση Πέτκοφ, εάν αποσταλεί αμυντικό υλικό στο Κίεβο.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα που απειλεί την σταθερότητα της κυβέρνησής του, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ξεκίνησε μία καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων, που θα διατεθούν στην Ουκρανία για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού. Παράλληλα έγινε γνωστό πως πως τις επόμενες μέρες ο Πέτκοφ θα ταξιδέψει στο Κίεβο, μαζί με εκπροσώπους εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, προκειμένου να δουν επι τόπου τι είδους βοήθεια χρειάζεται η χώρα. Μάλιστα Βούλγαρος πρωθυπουργός, μέσω Facebook, κάλεσε τους συμπατριώτες του να δωρίσουν έναν μισθό του για τις ανάγκες της Ουκρανίας.

 

«Ας κατανοήσουμε τις πραγματικές ανάγκες της Ουκρανίας και, ενημερωμένοι ως κυβερνητικός συνασπισμός, ας ενωθούμε και ας σταθούμε γύρω από αυτές τις ανάγκες. Μέχρι να φτάσουμε στην πολιτική συναίνεση, ως Βούλγαροι πολίτες που πιστεύουμε πως κανείς στην Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σε έναν γείτονα του και να σκοτώνει πολίτες, είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε να βοηθήσουμε οικονομικά την Ουκρανία προκειμένου να αγοράσει πυρομαχικά. Ως εκ τούτου, ξεκινώ μια δημόσια εκστρατεία για τη συγκέντρωση κεφαλαίων που θα κατατεθούν στην ουκρανική κυβέρνηση. Καλώ κάθε Βούλγαρο πολίτη που θέλει πραγματικά να βοηθήσει Ουκρανία, να δωρίσεις έναν μισθό για το σκοπό αυτό. Τα λόγια είναι εύκολα, οι πράξεις είναι δύσκολες», σχολίασε συγκεκριμένα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

O υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ευχαρίστησε δημόσια τον Βούλγαρο πρωθυπουργό για την έναρξη μιας δημόσιας εκστρατείας, με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων για την Ουκρανία και την ενίσχυση της άμυνας της χώρας. «Αυτή η κίνηση καταδεικνύει την πραγματική βουλγαρική αλληλεγγύη προς την Ουκρανία» σχολίασε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.