Στις 17 μονάδες η διαφορά Μακρόν με Λεπέν - Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Με 17 μονάδες διαφορά ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας  με ποσοστό 58% με καταμετρημένο το 100% των ψήφων. Σε ενωτικό τόνο, ο Μακρόν δεσμεύθηκε ότι θα είναι πρόεδρος όλων για μια πιο ανεξάρτητη Γαλλία, μια ισχυρότερη Ευρώπη, μέσα από επενδύσεις και βαθιές αλλαγές.

Η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν έλαβε 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών, τη 10η Απριλίου, τα δύο παραδοσιακά γαλλικά κόμματα εξουσίας –οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι– καταποντίστηκαν, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά.

«Ξέρω ότι πολλοί με ψήφισαν όχι γιατί υποστηρίζουν το πρόγραμμά μου, αλλά για να βάλουν φράγμα στην άκρα δεξιά», φράση που καταγράφηκε από τους χιλιάδες οπαδούς του και μη, που έκαναν αισθητή την παρουσία τους φωνάζοντας «ναι, είμαστε εδώ!» «Έχω πλήρη συνείδηση ότι αυτή η ψήφος με υποχρεώνει για να επόμενα χρόνια, μέσα από το χρέος μου για τη δημοκρατία, τον σεβασμό στις διαφορετικότητες που εκφράσθηκαν».

Χαρακτήρισε το πρόγραμμά του κοινωνικό και οικολογικό με βάση την εργασία, τη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα, αλλά και την απελευθέρωση των πολιτιστικών δυνάμεων της χώρας. Υπενθύμισε τους δύσκολους καιρούς της εποχής, έκανε σύντομη αναφορά στην ουκρανική κρίση, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία θα πρέπει να έχει φωνή, με ξεκάθαρες θέσεις και να αναπτύξει τη δύναμή της σε όλους τους τομείς.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκλεισε την ομιλία του αναγνωρίζοντας ότι «τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι ήρεμα χρόνια, αλλά ιστορικά, μαζί θα μπορέσουμε να τα διαμορφώσουμε».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο πρώτος πρόεδρος μετά από 20 χρόνια που καταφέρνει να μείνει στη θέση του για δεύτερη πενταετία, μετά το Σαρλ Ντε Γκολ και το Ζακ Σιράκ, την περίοδο της τέταρτης γαλλικής δημοκρατίας (από το 1959 έως σήμερα).

Η συμμετοχή των Γάλλων πολιτών ανήλθε στο 71,8%.

Ο πολιτικός κόσμος συγχαίρει τον Εμανουέλ Μακρόν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του διαβεβαιώνοντας πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να «υπερασπίσουν τη δημοκρατία».

«Αδημονώ να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας — ιδίως για την υποστήριξη της Ουκρανίας, την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας τη Γαλλία «εταίρο-κλειδί για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων».

«Ενισχύουμε τη μακρά και ισχυρή συμμαχία και φιλία μας», το μήνυμα  του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Μαζί θα πάμε μπροστά τη Γαλλία και την Ευρώπη» ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τουίτ που ανήρτησε συγχαίροντας τον Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχάρη τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του.

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, αληθινό φίλο της Ουκρανίας, για την επανεκλογή του!», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι μέσω Twitter. «Του εύχομαι νέες επιτυχίες για το καλό του (γαλλικού) λαού. Εκτιμώ την υποστήριξή του και είμαι πεπεισμένος ότι μαζί θα προχωρήσουμε προς νέες κοινές νίκες. Προς μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη!», πρόσθεσε.

«Εύχομαι να συνεχίσω να εργάζομαι με τον πρόεδρο Μακρόν για να υπερασπιζόμαστε (…), όπως το κάνουμε από τότε που συνήψαμε διπλωματικές σχέσεις, τις αρχές της ανεξαρτησίας, της αμοιβαίας κατανόησης, της διαφάνειας και του αμοιβαίου καλού», τόνισε στο μήνυμα του ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με την κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV.

Πούτιν: Καλή επιτυχία και καλή υγεία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για την επανεκλογή του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία και και καλή υγεία στη νέα του θητεία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Σας εύχομαι ειλικρινά καλή επιτυχία στη δημόσια δράση σας καθώς και καλή υγεία», ανέφερε ο Πούτιν στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε στον Μακρόν

Την ίδια ώρα ικανοποίηση και ανακούφιση για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, εκφράζει το σύνολο του γερμανικού Τύπου, είναι ωστόσο εμφανής η ανησυχία αρκετών σχολιαστών για την επόμενη μέρα, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ευρώπη.

Τα επόμενα βήματα του Μακρόν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου

Ο Εμανουέλ Μακρόν τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να λάβει κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, τηρώντας το, αναπόφευκτο, πρωτόκολλο.

Τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες; Την Τετάρτη, 27 Απριλίου, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, του ανώτατου δικαστικού σώματος της Γαλλίας, θα ανακηρύξει επισήμως τον νικητή των εκλογών, αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και επαλήθευση όλων των ψηφοδελτίων.

Παραίτηση της κυβέρνησης; Δεν είναι τόσο σίγουρο

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είχε ανακοινώσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ότι η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί μετά την εκλογή του προέδρου, τηρώντας την «παράδοση». Όμως η θητεία του θα μπορούσε να παραταθεί για αρκετές ημέρες, ίσως ακόμη και για εβδομάδες. Μάλιστα την Παρασκευή ο ίδιος ο Μακρόν είπε ότι σκέφτεται να υπάρξει μια «μεταβατική εβδομάδα» και ότι ο Ζαν Καστέξ θα είναι ακόμη πρωθυπουργός «την επόμενη εβδομάδα». Ίσως και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου; Κάποιοι, στο στενό περιβάλλον του προέδρου, δεν το αποκλείουν.

Στην περίπτωση που τελικά παραιτηθεί, ο Καστέξ θα παραμείνει στη θέση του, διαχειριζόμενος τις τρέχουσες υποθέσεις, μέχρι τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Μακρόν διόρισε πρωθυπουργό τον Εντουάρ Φιλίπ μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του. Η νέα κυβέρνηση ανακοινώθηκε 48 ώρες αργότερα.

Πριν από το Σάββατο, 14 Μαΐου: Τελετή ορκωμοσίας

Η θητεία του Εμανουέλ Μακρόν λήγει θεωρητικά στις 14 Μαΐου: επομένως, πριν από αυτήν την ημερομηνία, θα πρέπει να γίνει η τελετή ορκωμοσίας στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία που ένας πρόεδρος ανανεώνει τη θητεία του – μια συνέχεια που συνήθως καθιστά την τελετή λιγότερο θεαματική και ενδιαφέρουσα. Το 2002, ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ (1995-2007), μετά την επανεκλογή του, απέφυγε να διασχίσει τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπως είχε κάνει επτά χρόνια νωρίτερα.

Κυριακή 12 και 19 Ιουνίου: Βουλευτικές εκλογές

Σε περίπου δύο μήνες τον ερχόμενο Ιούνιο, οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους 577 βουλευτές της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα εξασφαλίσει άραγε μια νέα πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση; Οι συνεργάτες του δεν θεωρούν πιθανή μια «συγκατοίκηση», ωστόσο οι πολιτικοί αντίπαλοί του δεν το αποκλείουν.

Σε μια ένδειξη του πόσο σκληρή θα είναι αυτή η μάχη, πολλοί πολιτικοί που ήταν υποψήφιοι για την προεδρία, από τη Μαρίν Λεπέν μέχρι τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν και τον οικολόγο Γιανίκ Ζαντόν, κάλεσαν από σήμερα τους υποστηρικτές τους σε γενική κινητοποίηση ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.