Σολτς: Δεν θα στείλουμε «Leopard» στην Ουκρανία αλλά θα συνεχιστεί η οικονομική-στρατιωτική στήριξη

Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία, μολονότι έχει ουσιαστικά φτάσει στο μέγιστο αριθμό των όπλων που μπορεί να της παράσχει από τα δικιά της αποθέματα και πλέον βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αμυντικές βιομηχανίες, δήλωσε, νωρίτερα σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και άλλους δυτικούς ηγέτες.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Σολτς είπε ότι μεταξύ των όπλων που οι κατασκευάστριες εταιρείες λένε ότι θα μπορούσαν να παραδώσουν γρήγορα -και τα οποία χρειάζεται η Ουκρανία- είναι αντιαρματικά και αμυντικά όπλα. «Θα παράσχουμε τα αναγκαία χρήματα για την αγορά. Ο στόχος είναι να ενισχύσουμε τον ουκρανικό στρατό ώστε να μπορεί να απωθήσει τη ρωσική επίθεση» είπε ο Γερμανός καγκελάριος.

Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία θα μπορούσε να στείλει υπερσύγχρονα άρματα Leopard στην Ουκρανία, ο Σολτς είπε ότι το Βερολίνο και οι Δυτικές χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι πιο λογικό να παραδίδονται όπλα τα οποία ξέρουν να χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί. Οι σύμμαχοι συντονίζουν τις παραδόσεις, πρόσθεσε.

Ο Σολτς επανέλαβε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν φέρει την ευθύνη για τα «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και ότι «η ρωσική εισβολή είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Από τη Ρώμη, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι πιέσεις στο Κρεμλίνο, κυρίως μέσω της υιοθέτησης νέων κυρώσεων.

Λονδίνο: «Ανοικτό ενδεχόμενο» αποστολής πυραύλων Brimstone στην Ουκρανία

Η Βρετανία εξετάζει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εφοδιάσει την Ουκρανία με πυραύλους κατά πλοίων, όπως για παράδειγμα τοποθετώντας τους βρετανικούς πυραύλους Brimstone σε οχήματα, δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Όταν ρωτήθηκε τι είδους αντιπλοϊκά όπλα σχεδιάζει να στείλει στην Ουκρανία για να στηρίξει την άμυνά της απέναντι στη ρωσική εισβολή, ο Τζόνσον απάντησε: «Ένα από τα συστήματα που εξετάζουμε (…) είναι να δούμε αν θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε μερικούς Brimstone στο πίσω μέρος οχημάτων για να δούμε αν λειτουργεί».

Ο Τζόνσον πρόσθεσε ωστόσο ότι εξετάζονται και άλλες επιλογές.

Οι πύραυλοι Brimstone έχουν χρησιμοποιηθεί από τις βρετανικές δυνάμεις στη Λιβύη και τη Συρία και συνήθως εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη. Η κατασκευάστρια εταιρεία MBDA λέει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ταχέως κινούμενων στόχων στην ξηρά και τη θάλασσα.