Ξεκίνησε η «μάχη του Ντονμπάς», ανακοίνωσε ο Ζελένσκι - Ρωσική στρατιωτική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία

Την έναρξη μιας μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε απόψε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για τη «μάχη του Ντονμπάς», μέρος του οποίου βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram.

Νωρίτερα, ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου είχε δηλώσει ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου», αναφερόμενος στη νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. «Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ δυνατός» δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ σε ανάρτησή του στο Telegram, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους.

Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι βρήκαν σήμερα τον θάνατο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου μαίνονται οι μάχες, σύμφωνα με τις τοπικές ουκρανικές αρχές.

Μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων της γύρω από το Κίεβο, η Ρωσία συγκέντρωσε τον κύριο όγκο των δυνάμεών της στην ανατολική Ουκρανία, στόχο συχνών βομβαρδισμών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, στο Χάρκοβο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δεκαπέντε, μεταξύ αυτών και ένα 14χρονο αγόρι, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

ΗΠΑ: Η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της σε ανατολική και νότια Ουκρανία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, η Ρωσία έχει προσθέσει 11 τακτικά τάγματα (BTG) στις δυνάμεις της στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 76.

«Έχουν αυξήσει τις δυνατότητές τους εντός της Ουκρανίας», είπε ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι όλες οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις είναι αυτή τη στιγμή εστιασμένες στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν ακριβώς πώς εξαπλώνονται τα νέα τάγματα.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν στείλει τέσσερις πτήσεις με βοήθεια ασφαλείας για την Ουκρανία στην περιοχή από τον νεότερο γύρο βοήθειας που ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, σημείωσε ο αξιωματούχος. Μία ακόμα πτήση θα φτάσει τις επόμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος πάντως δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον εξοπλισμό που υπήρχε στις πτήσεις.

Οι 500 – 800 Ουκρανοί που κρατούν τη Μαριούπολη

Θέμα χρόνου θεωρείται η πτώση της Μαριούπολης, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τον κλοιό, ενώ δεκάδες χιλιάδες ηρωικοί κάτοικοι προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή δίχως νερό, τρόφιμα, φάρμακα και ηλεκτρικό.

Η μάχη, ωστόσο, για την πτώση της Μαριούπολης έχει ήδη χαραχθεί στην ιστορία ως λαμπρό παράδειγμα αντίστασης και ηρωισμού, όχι μόνο των αμάχων, που είναι τα πραγματικά θύματα κάθε πολέμου, αλλά και των Ουκρανών στρατιωτών που αντιστέκονται με ελάχιστα μέσα, απέναντι σε μία πλήρως εξοπλισμένη στρατιά, που υποστηρίζεται από βαρύ πυροβολικό και σύγχρονα -πλέον- εναέρια μέσα.

Πόσοι είναι οι Ουκρανοί στρατιώτες που προβάλουν σθεναρή αντίσταση απέναντι στον στρατό του Πούτιν; Σύμφωνα με έγκυρους στρατιωτικούς αναλυτές του BBC, ο αριθμός των αμυνομένων στη Μαριούπολη είναι ανάμεσα σε 500 με 800. Μόλις λίγες εκατοντάδες, δηλαδή, δίχως πολεμοφόδια και βαριά όπλα, απέναντι σε χιλιάδες άρτια εξοπλισμένους Ρώσους πεζοναύτες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν δημιουργήσει έναν κυριολεκτικά ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη-λιμάνι της Αζοφικής, «στραγγαλίζοντας» τόσο τους αμάχους, όσο και τις υπόλοιπες ουκρανικές δυνάμεις. Παρόλα αυτά, δεν έχουν καταλάβει ολόκληρη την πόλη, η οποία αποτελεί βασικό στόχο στα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν.