Αποζημίωση 450.000 δολαρίων θα πάρει υπάλληλος στις ΗΠΑ επειδή ... του οργάνωσαν στη δουλειά πάρτι έκπληξη

Να καταβάλει αποζημίωση ύψους 450.000 δολαρίων σε έναν υπάλληλό της που απολύθηκε αφού έπαθε κρίση πανικού επειδή οι συνάδελφοί του οργάνωσαν ένα… πάρτι γενεθλίων προς τιμήν του, χωρίς τη θέλησή του, καταδικάστηκε μια αμερικανική εταιρεία.

Η εταιρεία Gravity Diagnostics, που εδρεύει στο Κεντάκι, σκοπεύει να εφεσιβάλει την απόφαση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κέβιν Μπέρλινγκ, που υποστηρίζει ότι πάσχει από άγχος, είχε προειδοποιήσει την προϊσταμένη του ότι δεν επιθυμούσε να γιορτάσει τα γενέθλιά του επειδή του ξυπνούσαν άσχημες μνήμες από το διαζύγιο των γονιών του. Όμως στις 7 Αυγούστου 2019, όταν οι υπάλληλοι έκαναν διάλειμμα για φαγητό, είδε τους συναδέλφους του να του εύχονται «χρόνια πολλά» και διαπίστωσε ότι είχαν αναρτήσει ένα ευχετήριο πανό στην αίθουσα ανάπαυσης.

Ο Μπέρλινγκ έφυγε, πήγε στο αυτοκίνητό του και, όπως ισχυρίζεται, έπαθε κρίση πανικού.

Την επομένη, σε μια συγκέντρωση των υπαλλήλων, ο Μπέρλινγκ εμφανίστηκε «οργισμένος, να σφίγγει τις γροθιές και τα δόντια του, με το πρόσωπο κόκκινο και τρέμοντας» και είπε στην επικεφαλής «να βγάλει τον σκασμό», όπως ανέφερε ο δικηγόρος της εταιρείας, Τζον Μάλεϊ. Η προϊσταμένη και ένας άλλος εργαζόμενος που ήταν παρών «φοβήθηκαν για την ασφάλειά τους» και η εταιρεία αποφάσισε να απολύσει τον Κέβιν Μπέρλινγκ.

Πριν από το επεισόδιο, ο Μπέρλινγκ δεν είχε δεχτεί ποτέ καμία παρατήρηση για τη συμπεριφορά του.

Ο Μπέρλινγκ προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της εταιρείας, κατηγορώντας την για «διακρίσεις» λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Στα τέλη Μαρτίου δικαιώθηκε, αφού του επιδικάστηκε ποσό ύψους 450.000 δολαρίων – τα 150.000 για την απώλεια εισοδήματος που υπέστη και τα υπόλοιπα για «τον εξευτελισμό, την απώλεια αυτοεκτίμησης και την οδύνη» που του προξένησε η απόλυση.

Ο Μάλεϊ είπε ότι η εταιρεία δεν κάνει διακρίσεις, δεν είχε ενημερωθεί για τα προβλήματα υγείας του υπαλλήλου της και σκοπεύει να ασκήσει έφεση.

«Οι εργοδότες, ιδίως αυτήν την περίοδο που σημειώνονται βιαιοπραγίες στους χώρους εργασίας, έχουν το δικαίωμα και οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα, όπως εδώ, για να προστατεύσουν τους εργαζομένους τους», είπε ο δικηγόρος.