Ξεκίνησε η «δεύτερη φάση» του πολέμου, λέει το Κίεβο - 11 ακόμη τακτικά τάγματα έφτασαν στην ανατολική Ουκρανία

«Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου», δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφερόμενος στη νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του απηχούν την τοποθέτηση κορυφαίου ουκρανού Οξιωματούχου, ο οποίος ανέφερε νωρίτερα ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει από το πρωί μια νέα επίθεση.

«Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ δυνατός» δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας, σε ανάρτησή του στο Telegram, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους.

«Σήμερα το πρωί, σχεδόν σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και του Χάρκοβο, οι κατακτητές προσπάθησαν να διαρρήξουν τις άμυνές μας», δήλωσε νωρίτερα ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.

«Ξεκίνησαν την προσπάθειά τους να εκκινήσουν την ενεργητική φάση σήμερα το πρωί», ανέφερε ο Ντανίλοφ σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν αργά σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεόρασης.

ΗΠΑ: Η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της σε ανατολική και νότια Ουκρανία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, η Ρωσία έχει προσθέσει 11 τακτικά τάγματα (BTG) στις δυνάμεις της στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 76.

«Έχουν αυξήσει τις δυνατότητές τους εντός της Ουκρανίας», είπε ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι όλες οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις είναι αυτή τη στιγμή εστιασμένες στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν ακριβώς πώς εξαπλώνονται τα νέα τάγματα.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν στείλει τέσσερις πτήσεις με βοήθεια ασφαλείας για την Ουκρανία στην περιοχή από τον νεότερο γύρο βοήθειας που ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, σημείωσε ο αξιωματούχος. Μία ακόμα πτήση θα φτάσει τις επόμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος πάντως δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον εξοπλισμό που υπήρχε στις πτήσεις.

Οι 500 – 800 Ουκρανοί που κρατούν τη Μαριούπολη

Θέμα χρόνου θεωρείται η πτώση της Μαριούπολης, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα σφίγγουν ολοένα και περισσότερο τον κλοιό, ενώ δεκάδες χιλιάδες ηρωικοί κάτοικοι προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή δίχως νερό, τρόφιμα, φάρμακα και ηλεκτρικό.

Η μάχη, ωστόσο, για την πτώση της Μαριούπολης έχει ήδη χαραχθεί στην ιστορία ως λαμπρό παράδειγμα αντίστασης και ηρωισμού, όχι μόνο των αμάχων, που είναι τα πραγματικά θύματα κάθε πολέμου, αλλά και των Ουκρανών στρατιωτών που αντιστέκονται με ελάχιστα μέσα, απέναντι σε μία πλήρως εξοπλισμένη στρατιά, που υποστηρίζεται από βαρύ πυροβολικό και σύγχρονα -πλέον- εναέρια μέσα.

Πόσοι είναι οι Ουκρανοί στρατιώτες που προβάλουν σθεναρή αντίσταση απέναντι στον στρατό του Πούτιν; Σύμφωνα με έγκυρους στρατιωτικούς αναλυτές του BBC, ο αριθμός των αμυνομένων στη Μαριούπολη είναι ανάμεσα σε 500 με 800. Μόλις λίγες εκατοντάδες, δηλαδή, δίχως πολεμοφόδια και βαριά όπλα, απέναντι σε χιλιάδες άρτια εξοπλισμένους Ρώσους πεζοναύτες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν δημιουργήσει έναν κυριολεκτικά ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη-λιμάνι της Αζοφικής, «στραγγαλίζοντας» τόσο τους αμάχους, όσο και τις υπόλοιπες ουκρανικές δυνάμεις. Παρόλα αυτά, δεν έχουν καταλάβει ολόκληρη την πόλη, η οποία αποτελεί βασικό στόχο στα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν.