Μήνυμα Μπορέλ για πόλεμο στην Ουκρανία: Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου

Η ΕΕ καταδικάζει τον «συνεχιζόμενο αδιάκριτο και παράνομο» βομβαρδισμό αμάχων και πολιτικών υποδομών από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνοντας ότι η Ουκρανία πλήττεται από τις πιο έντονες πυραυλικές επιθέσεις εδώ και εβδομάδες.

Ο κ. Μπορέλ κάνει λόγο για «ιδιαίτερα βαριές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική και νότια Ουκρανία, ιδίως στην περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας, στο Σεβεροντόνετσκ, στο Λισιχάνσκ και στην Ποπάσνα».

«Μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Χαρκόβου, συνεχίζουν να δέχονται αδιακρίτωςς επιθέσεις» προκαλώντας περαιτέρω απώλεια ζωών αμάχων και καταστροφές υποδομών αναφέρει συμπληρώνοντας ότι «οι επιθέσεις στο Λβιβ και σε άλλες πόλεις στη δυτική Ουκρανία δείχνουν ότι κανένα μέρος της χώρας δεν γλιτώνει από την παράλογη επίθεση του Κρεμλίνου».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου».

«Η ΕΕ επαινεί τη δύναμη, το θάρρος και την αντίσταση του ουκρανικού λαού» προσθέτει, επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, μεταξύ άλλων μέσω της παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού. Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ καλεί εκ νέου τη Ρωσία να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τις δυνάμεις της και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από την Ουκρανία.

Ο Πούτιν απονέμει τίτλους τιμής στο τάγμα που κατηγορείται για τις σφαγές στην Μπούκα

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα εκφράζει την καταδίκη και τον αποτροπιασμό της για τους άμαχους νεκρούς στην Μπούκα της Ουκρανίας και που ο ΟΗΕ έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή εκτενούς έρευνας για τις σφαγή στην πόλη, ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιλέγει να αποδώσει τιμές σε μονάδα του ρωσικού στρατού που φέρεται να έχει εμπλακεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος, που έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και έχει μιλήσει για προπαγάνδα των ουκρανικών αρχών προχωρώντας στην απόδοση τιμών στην 64η μηχανοκίνητη ταξιαρχία τυφεκιοφόρων, που φέρεται ότι συμμετείχε σε σφαγές που διαπράχθηκαν στην Μπούκα, κοντά στο Κίεβο και για αποτρόπαιες πράξεις που προκάλεσαν αντιδράσεις διεθνώς, παρέμβαση του ΟΗΕ αλλά και επίσκεψη της προέδρου της ΕΕ Φον ντε Λάιεν, η οποία είδε και τους τάφους που αποκαλύφθηκαν, στέλνει ένα μήνυμα ότι δεν προτίθεται να αλλάξει στάση αλλά και να κλείσει τα μάτια σε αγριότητες στο πλαίσιο της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν υπέγραψε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ένα διάταγμα με το οποίο απονέμεται ο «επίτιμος τίτλος Φρουράς» σε αυτή την ταξιαρχία λόγω του «ηρωισμού και της επιμονής, της αποφασιστικότητας και του θάρρους» των ανδρών της.

«Οι επιδέξιες και αποφασιστικές ενέργειες όλου του προσωπικού (της ταξιαρχίας) κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία αποτελούν πρότυπο εκτέλεσης στρατιωτικού καθήκοντος, θάρρους, αποφασιστικότητας και υψηλού επαγγελματισμού», έγραψε ο Πούτιν απευθυνόμενος σε στρατιώτες.

Το Κρεμλίνο δεν αναφέρει πού βρίσκονται ή πού έχουν αναπτυχθεί αυτοί οι άνδρες ούτε διευκρίνισε τις αποστολές τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας και Επικεφαλής Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου, Ίγκορ Ζόβκα δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ουκρανία διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν τις εικόνες φρίκης της «σφαγής» αμάχων στην Μπούκα.

Μάλιστα, ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής Αντρί Νεμπίτοφ υποστήριξε ότι «το 95% των ανθρώπων πυροβολήθηκαν με τουφέκια υψηλής ακρίβειας ή άλλα ελαφρά όπλα».

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Μπούκα, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, δήλωσε ότι οι αρχές έχουν βρει μέχρι στιγμής 403 σορούς ανθρώπων που πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της κατοχής τους στην περιοχή, αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνεται.