Μυστήριο με το πλήρωμα του Moskva: Τελετή μνήμης από συγγενείς, σιγή από Μόσχα -Στη Σεβαστούπολη τα οχήματά τους

Επιμένει η Μόσχα μετά από τρεις ημέρες να μην δίνει πληροφορίες για την τύχη του πληρώματος του ρωσικής ναυαρχίδας Moskva, η οποία βυθίστηκε από ουκρανικό χτύπημα στη Μαύρη Θάλασσα.

Από την άλλη πλευρά οι συγγενείς των μελών του πληρώματος του Moskva πραγματοποίησαν μία τελετή στη μνήμη των ανθρώπων τους και κατέθεσαν στο μνημείο του Μαύρου Στόλου ένα στεφάνι που έγραφε: «Στο πλοίο και στους ναύτες». Ουσιαστικά οι συγγενείς του πληρώματος του πλοίου αψήφησαν τη λογοκρισία του Κρεμλίνου και πραγματοποίησαν σήμερα ανεπίσημο μνημόσυνο. Ολα αυτά την ώρα που η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται ότι και οι 510 στρατιωτικοί που επέβαιναν στο πλοίο έχασαν τη ζωή τους, όπως και ο κυβερνήτης του Moskva.

Guardian: Καμία επίσημη ανακοίνωση από τη Μόσχα για το Moskva

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο ανταποκριτής του Guardian στη Μόσχα, Άντριου Ροθ γράφει για την τελετή: «Καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει ακόμη για το πόσοι σκοτώθηκαν στο καταδρομικό Moskva. Καμία φωτογραφία του πλοίου ή του πληρώματος των 510 ατόμων, πάνω από 24 ώρα μετά την υποτιθέμενη διάσωσή τους. Μόνο ένα στεφάνι σε μια τελετή στη Σεβαστούπολη για “το πλοίο και τους ναύτες”».

Σταθμευμένα τα αυτοκίνητα του πληρώματος στη Σεβαστούπολη


Η Daily Mail δημοσίευσε μία φωτογραφία στην οποία, όπως υποστηρίζει πάντα το δημοσίευμα, διακρίνονται δεκάδες αυτοκίνητα, που φέρονται να ανήκουν στο πλήρωμα του Moskva. Είναι ακόμη σταθμευμένα στη Σεβαστούπολη – γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ιδιοκτήτες τους δεν επέστρεψαν για να τα πάρουν.

Τα αυτοκίνητα μελών του πληρώματος του Moskva βρίσκονται ακόμα στη Σεβαστούπολη σύμφωνα με την Daily Mail
Ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχασαν τη ζωή τους στο Moskva ήταν και ο Πλοίαρχος του πολεμικού πλοίου Anton Kuprin.

Ο Πλοίαρχος του πολεμικού πλοίου Anton Kuprin


Ο ισχυρισμός του Κιέβου ότι βύθισε το Moskva ήρθε αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν πως η Ουκρανία όντως εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση εναντίον του ρωσικού πλοίου και λίγο μετά την επιβεβαίωση από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ότι βυθίστηκε λόγω πυρκαγιάς.

Η Ρωσία είχε προσπαθήσει νωρίτερα να υποβαθμίσει τις ζημιές και υποστήριξε ότι το Moskva εξακολουθούσε να επιπλέει και επέστρεφε στο λιμάνι με δικές του δυνάμεις. Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι το πλήρωμα είχε μεταφερθεί σε άλλα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι οι δύο πύραυλοι ήταν αντιπλοϊκοί πύραυλοι Neptune. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι υπήρξαν ρωσικές απώλειες, αν και ο αριθμός τους δεν είναι σαφής, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.